Helen kıyafetleri Troia Müzesi’ne bağışlanacak

Share

Çanakkale’de “2018 Troia Yılı” etkinlikleri kapsamında antik kentte 15 Haziran’da yapılacak “Troia Defilesi”nin özel kreasyon Helen kıyafetleri, Troia Müzesi’ne verilecek.
“2018 Troia Yılı” etkinlikleri kapsamında, 15 Haziran’da antik kentte gerçekleştirilecek defilede sergilenecek Helen kıyafetleri Troia Müzesi’ne bağışlanacak.

Yapımcı Savaş Uğurlu, yaptığı açıklamada, uzun yıllardır Türkiye için uluslararası projeler üretip hayata geçirdiklerini söyledi.

“2018 Troia Yılı” kapsamında 15 Haziran’da antik kentte gerçekleştirilecek defilenin özel bir kreasyon olacağını ve 30 parçadan oluşacağını ifade eden Uğurlu, “Defilede sunulacak kıyafetlerimiz Moda Tasarımcısı Aylin Yılmaz tarafından tasarlanacak. Troia’nın UNESCO’nun dünya kültür mirası listesine girişinin 20. yılına denk gelecek bu etkinlik çok özel olacağı için bu özelliğinin devam etmesini düşündük. Bu defilede yer alacak 30 parçalık Helen kıyafetini, Troia Müzesi’ne bağışlama kararı aldık.” dedi.

Bu defile ile Türkiye, Çanakkale ve Troia isminin tüm dünyaya duyurulmasını amaçladıklarını vurgulayan Uğurlu, şöyle devam etti:

“Ülkemizde bulunan tarih medeniyet ve birçok farklı kültüre ait yapıların uluslararası platformlarda tanıtımı bizler için vazgeçilmez bir olgudur. Çanakkale gibi önemli topraklarımızda bulunan Troia Antik Kenti tüm dünyanın daha da yakından bilmesi tanıması ve gelip gezmesi gereken bir noktada. Bizler Troia defilesinde Helen kıyafetleri ile o döneme ait tasarımları takıları bütünleştirerek görkemli bir organizasyona imza atmayı hedefliyoruz. Defilenin koreografisi ise Asil Çağıl tarafından gerçekleşecek.”

'HELEN KIYAFETLERİ' TROİA MÜZESİ'NE BAĞIŞLANACAK

TROİA DÖNEMİ YEMEKLERİ
Uğurlu, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle düzenlenecek defile kapsamında farklı etkinlikleri de hayata geçireceklerini anlattı.

O döneme ait araştırma yapan gastronomi eğitmeni şef Özlem Mekik’in 15 Haziran’da Troia dönemine ait yemekleri katılımcılarla buluşturacağını belirten Uğurlu, “Bu etkinlik için çok sayıda yabancı konuk Çanakkale davet edildi. Troia Antik Kenti gibi bir kültürü dünyaya duyurmak için etkinliğimize dünyanın en saygın medya kuruluşlarının temsilcilerini de Çanakkale’ye davet edeceğiz.” dedi.

SERGİ TEMASI
Yunan mitolojisinde, Troia kralı Priamos’un oğlu Paris’in, Sparta Kralı Menelaus’un karısı Helen’i kaçırması üzerine Yunanların (Akaların) Anadolu’daki Troia kentine saldırmasını konu alan savaş ile anılan Troia Atı da defilede kullanılacak.

Mitolojide güzelliğiyle bilinen Helen’in giysilerinden esinlenerek özel olarak tasarlanacak kıyafetleri taşıyacak mankenler, antik kentteki Troia Atı’ndan çıkarak defileyi sunacak, dostluk ve barış mesajları verilecek.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...