Stres kilo aldırıyor!

Share

Üzüntü ve stresin insan ruhuna olduğu kadar bedenine de birçok zararı var. Kilo aldırmak da bunlardan biri! Uzun süren stres ve üzüntü sonucu vücutta kortizol hormonu arttığı için tansiyon da beraberinde yükselir. Üzüntülü insan dışarı çıkmak istemez. Hareket düzeyi azalır. Bu durumda insülin direnci artar, karın ve göbek bölgesinde yağlanma ortaya çıkar.

Kiloyu yönetmenin ilk adımlarından biri stresi ve üzüntüyü yönetmek. İşte size stres ve kilo yönetimi ile ilgili 5 püf nokta:

1- Strese girdiğinizde kendinize yapılacak ilk şey kuralı koyun. Bu kural asla mutfak ve yemekle ilgili olmasın. Çok sevdiğiniz bir arkadaşınızı arayıp onunla dertleşebilirsiniz. Çünkü acılar ve üzüntüler paylaşıldıkça azalır.

2- Açık havada yürümek en iyi terapilerden biridir. Oksijen ve güneş ışığı iyilik hormonu seviyenizi arttırır. Aktivite düzeyi ne kadar yoğun olursa kişi kendini o kadar iyi hisseder. Her gün en az 30 dakika yürümeyi ihmal etmeyin.

3- Stres ve üzüntü nedeni ile eliniz abur-cubura gidiyorsa, lütfen gitmesin! Hemen bir bitki çayı demleyip içebilirsiniz. Ihlamur, papatya, kuşburnu, tarçın, karanfil gerginliğinizi alır.

4- Kahve içerdiği kafein nedeni ile çok içilirse çarpıntı yapabiliyor ve stresi arttırabiliyor.

5- Cips, bisküvi , şarküteri ürünleri gibi şekerli ve yağlı yiyecekler de tansiyonu arttırıyor. Artan tansiyon stresi daha da arttırıyor. Stres arttıkça yağlanma oranı da yükseliyor.

Elele

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...