Apple, Macbook’larda sanal klavyeye geçiyor!

Share

Apple yeni Macbook modellerini önümüzdeki WWDC 2018 etkinliğinde duyuracak. Uzun süredir belli standartları belirleyen tasarım ise, bu kez değişecekmiş gibi görünüyor. Daha önceleri Lenovo ve birkaç farklı marka tarafından kullanılan anahtarsız klavye, yani dokunmatik klavye, yenilenen Mac modellerinde bulunacak.

Böyle bir fikir çok eğlenceli görünse de, geniş bir kullanım ağı olan Macbook için pek de ergonomik bir çözümmüş gibi görünmüyor. Yazı yazarken bu tip klavyelerde oluşan ciddi bir sorunu görmezden gelemeyiz; dokunma hissinin yok olması. İşte bu sorun, Apple’a göre çözülmüş durumda.

Apple’dan yeni Macbook için Haptic Engine teknolojisi

Tıpkı iPhone 7 ve sonrası modellerde olduğu gibi, yeni Macbook klavyelerinde de bir geri bildirim motoru kullanılacak. Haptic Engine olarak adlandırılan bu motor sayesinde, fiziksel klavyeye çok yakın bir his alabileceğiz. Yani, Apple’ın iddiası bu yönde.

Burada en büyük sorun klavyenin her bir tuşunun tek tek tepki vermesi gerektiği. Yani, biz yazı yazarken tüm klavye değil, sadece dokunduğumuz bölge bir titreşim geri bildirimi verecek. Bu gelişme nasıl sağlanacak bilmiyoruz ama umarız yeni Macbook modellerinde fiziksel klavye seçeneği olur.

Shiftdelete

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...