Luisito: Bir Sevgi Öyküsü – Susanna Tamaro

Share

Susanna Tamaro’nun okuduğum kitaplarında bulduğum ortak özellik; hayatlarından beklentileri olmayan karakterlere bir olay veya durum ile hayatın ne olduğunu ve önemini kavramalarını anlamalarını sağlar. Bu sayede Susanna Tamaro okuyucularına karakterler yoluyla hayatı anlatmaya çalışmaktadır. ( Dört veya beş kitabını okudum ama bu kanıya varmamı sağladı.)

Gelelim Luisito kitabına:

Emekli bir öğretmen olan Alselma’nın hayatını okuyoruz bu kitapta. Fakat onun hayatı sevgisini verebileceği birisinin olmamasından dolayı sıradan ve monoton bir şekilde geçmektedir. Her hafta çocukları sırayla onu arar ama bu konuşmalar sadece onu kontrol etmek için yapılan konuşmalardan ibarettir.

Eşi ise hayatını kaybetmiştir. (Zaten onu anlamayan anlamak istemeyen bir eş olsa da olur olmasa da.) Çok sevdiği mesleğinden ise atılmıştır. Üstelik bu konuda kocası onu haksız bulmuş ve onu desteklememiştir.

İşte yalnız yaşamında bir umut bir sevgi verebileceği kimse yokken bir gün dışarıya çöp atmaya çıktığında onu görür. Bir Papağan. Yaralı olduğu için uçamayan bu papağanı evine götürüp onu iyileştirir. En önemlisi ona sevgisini verir. Tıpkı lise arkadaşı olan Luisita gibi… O da ona sevgisini papağana Luisito ismini koyarak vermek ister. (İtalyancada sonu “a” ile biten harfler dişiyi; sonu “o” ile biten harfler ise erili temsil eder.)

Hayatın yorgunluğu ve işlerin yoğunluğu ile Luisita ve Alselma liseden sonra mektuplar yazarak iletişimde kalmışlardır. Ancak Alselma evlenince bu mektuplarda azalmış ve iletişim kopmuştur. Ölümünde yanında olamadığı dostunu anmak için papağana bu ismi vermiştir.

Luisito ile artık Alsemla yeniden yaşamaya başlamıştır çünkü artık onu seven biri ve sevgisini verebileceği biri vardır.

Kitap bize sevginin gücünü anlatıyor.Peki sevgi nedir?

“Sevgi, sözlüklerde “İnsanı bir şeye ya da bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu” olarak tanımlanırsa da, bu tanımın yetersiz ve yüzeysel olduğunu söyleyen birçok yazar, sevginin tam anlamıyla tanımlanamayacağını düşünmektedir.”

Eğer hayatta sevginizi vereceğiniz biri veya bir şeyiniz yoksa o zaman yaşamınızdan memnun kalmazsınız ve monoton bir şekilde yaşayıp gidersiniz.

Sevginin gücünü yaşamınızda bulmanız dileğim ile.

“Dikkatli ol kur yaparken kimse gerçek yüzünü göstermez. İnsanın gerçek yüzü sonradan ortaya çıkar.”

“Hayatımın camın biçim almasından önceki hali gibi esnek ve ışıklı olmasını istiyorum.”

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...