Tiyatroya selam olsun!

Share

Bugün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü… Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından 1961’de ilan edilen Dünya Tiyatrolar Günü geleneksel bir şekilde her yıl mart ayının 27. gününde kutlanıyor.

Tiyatro denilince aklımıza evrensel bir simge haline gelen ‘gülen ve ağlayan iki maske’ geliyor. Tiyatronun ilk zamanlarından günümüze vazgeçilmez olan bu ikiz maskeyi gördüğümüz anda içimizdeki tiyatro aşkı depreşiyor. Uzun zamandır  tiyatro salonlarıyla haşır neşir olmadıysak ağlayan yüz vicdanımıza dokunuyor. Diğeriyse güleç bir ifadeyle ‘uzun zaman oldu görüşmeyeli’ diyerek bir anne edasıyla kucaklamaya hazır bizleri. İşte tiyatronun simgesi bu ikiz yüzler aynı zamanda tiyatro masalının da ölümsüz kahramanları…

Şimdilik maskelerimizi çıkarıp bir kenara koyalım ve gerçeklerden bahsedelim. Bugünün Tiyatro Günü olmasıyla aklımıza gelen tiyatro sahneleri, izleyicilerinin ilgisizliğine için için ağlıyor. Sinemayı göklere çıkarırken, tiyatroya üvey evlat muamelesi yapmayı bırakalım artık. O da aynı (hatta daha fazla) özeni hak ediyor çünkü.

Birçok yerde gelenek olduğu üzere bugün oyunlar ücretsiz sahneleniyor. Üstünüze bir şeyler geçirin, aceleyle çıkın evden; bu akşam tiyatroyla randevunuz var. Bekletmeye gelmez.

Usta yazar Haldun Taner’in eşi Demet Taner’in dediği gibi, ‘Bütün yurdumuzu tiyatro sahneleriyle donatalım. Tiyatroları çoğaltalım. Tıpkı dağları aydınlatan çoban ateşleri gibi, yurdumuzu sahnelerin ışığıyla aydınlatalım’.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nüz kutlu olsun!

Ve… Perdeler açılsın!

anything goes blow gabriel ile ilgili görsel sonucu

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...