Yalancının mumunu 5 saniyede söndür!

Share

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, ortalama bir insan haftada 11 kere yalan söylüyor. Sadece 1 haftada kulaklarınla ne kadar fazla yalan işittiğini hayal edebiliyor musun?

Yalanlar üzerine araştırmalar yapan Paul Ekman, bu işin püf noktalarını açıklıyor. İşte bazı örnekleriyle yalan söyleyen birisinin bedeninde saklayamadığı gerçekler:

z18909701IFR,Dlaczego-notorycznie-klamiemy-

1- Baş: Ofiste iş arkadaşınla birlikte yeni bir proje üstünde çalışıyorsunuz ve nasıl oluyorsa senin fikirlerin birden bire toplantıda karşına çıkıveriyor. Üstelik bu fikirleri patronunun duymuş olması da imkansız. İş arkadaşın büyük ihtimalle fikrini çalmış olabilir. Ona bu soruyu yönelttiğinde başını neredeyse fark edilmeyecek kadar hızlı bir şekilde sallıyor ve hayır yanıtını veriyorsa, muhtemelen yalan söylüyordur.

2- Yüz: Beyaz yalanlar söyleyen insanların yüzleri, gerçeğin ortaya çıkması konusunda ‘saniyelik’ ipuçları sunuyor. Sevgiline, aldığın pantolonun güzel olup olmadığını sorduğunda hemen yüz ifadesine bak. Hafif bir yüz ekşimesinin ardından gelen ‘bayıldım’ ifadesi, muhtemelen kocaman bir yalan. Çünkü beyin kontrolü ele almadan saniyeler önce, kişinin dürüst fikirleri yüzünde beliriveriyor.

3- Eller: Genellikle sakin görünen birisi, bir meseleyi anlatırken ellerini daha sık kullanıyorsa durum kritik demektir. Parmaklarıyla sürekli bir şeyler mi gösteriyor? Yüzünü, çenesini mi ovuşturuyor? Yerinde duramıyor mu? Hımm…

4- Konuşma: Yalan söyleyenlerin yanıt vermeleri, doğruyu söyleyenlere göre daha uzun sürüyor. Sevgiline çarşamba günü iş çıkışında ne yaptığını sorduğunda kesik kesik cümleler işitiyorsan, kuşkulanmaya başlayabilirsin.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...