Gülmek insanı neden daha yaratıcı yapar?

Share

İş yerinde gülmek, daha güçlü ve yaratıcı bir ekibe dönüşmeyi nasıl sağlar?

Amerikalı nörolog Robert Provine Maryland Üniversitesi’nde 20 yıldır bu konu üzerinde araştırma yapıyor.

Bu araştırma, insanın başkalarının yanında gülme ihtimalinin 30 kat fazla olduğunu gösteriyor.

“Gülmek, kendi ruh halimizi veya sağlığımızı iyileştirmek amacıyla değil, başkaları üzerinde etki bırakmak üzere gelişmiş bir özellik” diyor Provine.

Londra’daki UCL Üniversitesi’nden profesör Sophie Scott’a göre, gülmek, rahat ve güvenli olduğumuza dair karşı tarafa bilinçaltı bir sinyal gönderme anlamına geliyor.

Hayvanlarda da gülmenin aynı işlevi gördüğünü ve onların da insanlar gibi kaygılı oldukları anda gülmeyi kestiğini söyleyen Scott, “İnsanlar gülüyorsa endişeli olmadıklarını anlıyoruz. Grubun iyi durumda olduğunun göstergesi” diyor.

Yani, grup halinde gülüyor olmamız, koruyucu duvarlarımızı işlev dışı bıraktığımız anlamına geliyor.

Bu önemli. Zira araştırmalar gösteriyor ki beynimiz rahatlama halinde iken daha yaratıcı oluyoruz.

Gülmenin insanların zor mantık bulmacalarını çözmelerine yardımcı olup olmadığını anlamak için deneyler yapıldı.

Beynimizin sağ kulağın üzerinde bulunan üst ön temporal girus adı verilen kısmı, birbiriyle pek bağlantılı görünmeyen fikirler arasında bağlantı kurmayı sağlıyor. Gülmenin bu kısmı daha aktif hale getirip getirmediğine bakıldı.

laissez faire leadership style ile ilgili görsel sonucu

‘Gülmeye hazır olmak’
Gülmenin birçok işlevi var. İnsanların ekip olarak daha fazla kenetlenmiş hissetmesini ve böylece yaratıcılığın gelişmesini sağlar. Peki bu ortam nasıl sağlanabilir?

Provine’a göre, insanlar gülmeye hazırdır. “Gülme eşiğinizi biraz düşürerek iradi bir şekilde daha fazla gülebilirsiniz. Yeter ki gülmek isteyin ve buna hazır olun.”

Provine ayrıca işyerinde daha fazla sosyalleşmeyi sağlayacak ortamlar yaratılmasının önemli olduğunu vurguluyor.

BBC Türkçe

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...