Serinletici Sinema Kulübü: Lemon Tree

Share

Serinletici Sinema Kulübü’nde bu hafta küçük bir limon bahçesinin ortasında yeşeren cesaret çığlığını duyacaksınız. Haftanın filmi Lemon Tree ile kadınları küçük görmeyi hayat amacı haline getirmiş dünyaya karşı direnen bir kadının mücadelesine tanık olacağız.

Sadece bir bahçe…
Salma Filistinli dul bir kadındı. Doğduğu topraklarda neredeyse hiç söz hakkı yoktu. Kendi kendine yaşayıp gidiyordu. Evinin önündeki küçük limon bahçesi, en büyük yaşama sebebiydi. Limon ağaçları, Selma’nın hem umudu hem de geçim kaynağıydı. Çocukluğu, gençliği, anıları, hep sarı limonların arasında tomurcuklanmıştı. Sadece bir bahçe değildi; bu küçük bahçe onun eviydi.

lemon tree salma ile ilgili görsel sonucu

Ağaçlar insanlar için bir tehditti(!)
Salma’nın limon bahçesinin bitimindeki tel örgü, İsrail ve Filistin’i birbirinden ayırıyordu. Evinin tam karşısına yapılan villaya ise İsrail Savunma Bakanı ve eşi yerleşmişti. Aradan biraz zaman geçince bakan bu limon bahçesinin kendi güvenliklerini tehdit ettiği düşüncesine kapıldı ve limon ağaçlarının kesilmesini emretti. Ve kesilecekti. Birkaç ağaç bir bakanın hayatından daha mı önemliydi? Sonuçta teröristler bu ağaçların arasından sinsice yaklaşıp İsrail bakanına ve eşine suikastte bulunabilirlerdi.

lemon tree movie ile ilgili görsel sonucu

Karar.
Ağaçlarının kesilme kararı Salma’ya ulaşmıştı. Neye uğradığını şaşıran Salma şoku atlattıktan sonra üzüntüsünü bastırdı ve öfkesi ortaya çıktı. İlk işi bir avukata danışmaktı. Avukat, Salma’ya pek de bir umut vaat etmedi. Sonuçta koskoca İsrail bakanının yanında Filistinli dul bir kadın kim oluyordu ki? Kadın da umutları da limon ağaçları da yerin dibine girmeliydi. Yerin üstünde onlara dair hiçbir umut yoktu…

lemon tree 2008 poster ile ilgili görsel sonucu

Umut yok!
Avukatı dahil herkes şansı olmadığını söyledi; fakat Selma savaşmadan vazgeçmeyecekti. Bu limon bahçesi onun hayatıydı, ne olursa olsun hakkını arayacaktı. Kimseye bir kötülük yapmamıştı, bu insanlar ondan ne istiyorlardı? Her doğan güne bu sorularla başlıyordu Salma. Bu sırada Salma ve avukatının ağaçların kesilmemesi yönündeki itirazı reddedildi. Fakat bu kadar erken pes etmeyecekti Salma, dava en üst mahkemeye taşınacaktı.

lemon tree 2008 poster ile ilgili görsel sonucu

Aşk kural tanımazdı.
Salma ve avukatı Zaid, umutların tükendiği bir yerde birbirlerini bulmuşlardı. Zaid bu konuda olumlu bir sonuç beklemese de Salma’nın yardım çağrısını görmezden gelmemişti. Hiç beklemedikleri bir anda birbirlerini bulmuşlardı. Bu sıra da aşk da onları buluvermişti. Olacak iş değildi, genç bir adam ve kendisinden yaşça büyük dul bir kadın… Doğduğu topraklar bunu kabul etmese de aşk kural tanımazdı.

Ağaçlar yaşamalı!
İsrail Güvenlik Bakanının eşi Mira Navon, Salma’yı içine düşürdükleri durum nedeniyle bir hayli üzgündü. Pencereden dışarı baktığı her an bu büyüleyici bahçeye daha çok aşık olurken, kocası bu bahçenin onlar için korkunç bir son hazırlayabileceği düşüncesiyle büyük bir fırtına koparmıştı. Fakat Mira, kocasının düşüncelerine katılmıyordu. Dahası kocasının inada bindirdiği bu davada haksız olduğunu düşünüyordu. Ağaçların yok olmasından değil, yaşamasından yanaydı.

film les citronniers ile ilgili görsel sonucu

Ufacık bir özgürlük…
Salma’nın çığlığı bir umut ışığı olmuştu. Hem Filistin halkı adına hem de kadınların adına. Ne yazık ki karşısında politik öneme sahip bir bakan vardı. Ağaçlarının kaderi çok önce belirlenmişti; Salma yalnızca bu kararı biraz geciktirmişti. Aralarında çok fazla kan, siyaset ve bir de limon bahçesi vardı. Limon ağaçları bir simgeydi, aslında Salma özgürlüğü istemişti. Koskoca bir dünyada ufacık bir özgürlük belli ki birilerine çok gelmişti.

İyi seyirler…

Ä°lgili resim

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

Fragman:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...