Brundle: Ricciardo artık bir şampiyonluk adayı

Share

Sky F1 yorumcusu Martin Brundle, Daniel Ricciardo’nun bu yılki şampiyonluk mücadelesi ve 2019’da Mercedes koltuğu için güçlü bir aday olduğunu söyledi.

Daniel Ricciardo, kazandığı yarışların hiçbirine ilk üçten başlamadı ve durumu ‘Hiç sıkıcı yarış kazanamıyorum’ diyerek özetledi. Şanghay’da da durum farklı değildi.

Saf hız açısından takım arkadaşı Max Verstappen’den daha zayıf olsa da, Ricciardo bunu, tüm eski F1 pilotlarının imreneceği bir kurnazlık ile telafi edebiliyor. Önceki beş yarış galibiyetinde de olduğu gibi, yine fırsatçılığını kullanarak beklenmedik bir zafer elde etti.

Yarış sonrası Sky F1’e verdiği demeçte Ricciardo’nun da söylediği gibi, daima ön sıralarda yer alan bir araç verin ve şampiyonluk için hazır olur. Eğer Red Bull ve Renault gelişmeye devam ederse, 2018’de şampiyonluk yarışının içinde olacaktır.

Mercedes artık F1’in her alanında baskın bir durumda değil.

Ricciardo’nun sözleşmesi 2019 sonunda bitiyor. Basın toplantısında, koltuklarına imrendiği Kimi Raikkonen ve Valtteri Bottas’ın yanında olması, Riccardo’nun daha fazla gülümsemesine sebep oluyordu.

Önümüzdeki yıl için iki koltuğun birden müsait olması, Ricciardo’nun karar verme sürecini zorlaştırıyor. Raikkonen’in yarışı, Mercedes’in stratejisiyle Bottas’ı öne geçirmesinin ardından, Vettel’in tekrar öne geçmesini sağlamak için, bir kez daha Ferrari’nin kötü stratejisi sebebiyle iyi geçmedi. Acaba Ricciardo, Sebastian Vettel’in takımında böyle bir şeye razı olabilecek mi?

Eğer Kimi şu anda, Ferrari’de sevilmediğini ve şanssız olduğunu hissediyorsa, bunun için onu suçlayamam.

Hamilton şu an pek de mutlu gözükmüyor ve eminim ki, bir sonraki Mercedes kontratı çok yüklü olacak. Hâlâ sözleşme imzalamadıysa, acaba Mercedes gidip daha genç olan Ricciardo ile dört buçuk yıllık bir sözleşme imzalar mı? Sponsorluk anlaşmaları belki bunu karmaşık bir hale getirebilir.

Çin’den dönerken, mutsuz olan Verstappen ile konuştum. Bu yarış onun için de bir dönüm noktası olabilirdi. Bana, Hamilton ve Vettel’i geçmek için, iki ya da üç tur daha bekleyebileceğini ve çok zamanı olduğunu söyledi. Rakiplerini nerede ve nasıl geçeceğine karar verme süreci, sabırsız, hatalı ve büyük risk taşıyor.

Elbette ilk turda, Lewis ve Kimi’ye yaptığı geçiş hamleleri, geçen yıl rahat kazandığı Meksika’daki geçiş hamleleri gibi harikaydı. Pazar günü yaptığı iki geçişin ardından yarış mühendisi kendisine telsizden “çok aç gözlü olma” dedi ve bu biraz kehanet gibiydi.

Max artık yeni bir pilot değil. Bu F1’deki dördüncü sezonu ve sadece 20 yaşında olmasına rağmen 63 yarışa katıldı. Bahreyn’de Hamilton’a daha çok boşluk bırakması gerekirdi, Çin’de ise daha sabırlı. Mücadelelerinde daha dikkatli olması, çabuk davranmaması, kendine avantaj sağlaması ve agresifliğini azaltması gerekiyor. Ancak çok değil. Bunu ondan daha iyi bilen biri yok, özellikle Pazar gününün ardından.

Red Bull patronları, bu konuda sakin gözüküyorlar ve her ne kadar tatmin olmasam da, bunu daha önce Vettel ile yaşadıklarını söylüyorlar. Ayrıca, Çin’de duble yapma fırsatını kaçırdıklarını da biliyorlar.

Bazıları, Toro Rossolar’ın bir anlaşmazlık sonrası yaptığı kazanın ardından Güvenlik Aracı’nın girmesini sorguladı. Pist üzerinde fazla miktarda parça vardı, pistin hızlı yapısını ve lastik patlatma ihtimalini düşününce, konuştuğum birçok kişi gerekli olduğunu söyledi. Hatta birkaç kişi geç bile kalındığını belirtti.

Ancak Verstappen, Vettel ile temas ettikten sonra, Ferrari aracının sağ tarafına hasar verdi ve 10 saniye cezası aldı. Vettel ise gerilere düştü ve kötü bir hafta sonu geçiren Hamilton’a sekiz puan hediye etmiş oldu.

Mercedes, takımlar şampiyonasında Ferrari’nin bir puan önünde ve harika bir sezon bizleri bekliyor.

Gerektiğinde yeterli agresifliği göstermeyen Bottas ise, hem Cumartesi, hem Pazar günleri Mercedes adına iyi bir iş çıkardı.

Nico Hulkenberg, Renault ile muhteşem bir iş çıkardı ve Vettel’in yaralı Ferrari’sinin arkasında gezinmeyi tercih etmedi. Hulk, dikkat çeken takım arkadaşı Carlos Sainz’a ciddi bir üstünlük sağlamış durumda.

Fernando Alonso ise, her zamanki acımasız ve agresif halindeydi ve ikinci virajda Vettel’e yaptığı atak ile uzun zaman sonra en azından kendini tatmin etmiş olmalı. McLaren aracı bu hafta sonu pek verimli değildi ve düzlüklerde çok yavaştı. Bu yüzden sıralama turlarında birbirlerinin hava koridorlarını kullanmak zorunda kaldılar.

Motorsport

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...