Kendrick Lamar ile Pulitzer Ödülleri’nde bir ilk!

Share

Columbia Ünivesitesi’nin gazetecilik, edebiyat ve müzik gibi alanlarda verdiği Pulitzer ödülü, Amerika’nın en prestijli ödüllerinden biri. Her yıl New York’ta düzenlenen bir törenle sahiplerini bulan Pulitzer Ödülleri, genellikle popüler dünyaya mesafeli yaklaşımıyla ön planda. 60 yıldan bu yana, özellikle müzik alanında yalnızca caz ve klasik müziğe odaklanan Pulitzer jürisi, bu yıl senelerin kaidesini bozacak bir tercihle karşımızda.

Kendrick Lamar ve Pulitzer’ın yan yana, tek bir cümlede geçmesine şaşıranlar için açıklayalım: Başarılı rapçi ‘Damn’ çalışmasıyla 2018 Pulitzer Ödülleri’nin kazananlarından.

Lamar’ın kazandığı ödülün önemini anlamak üzere, Pulitzer tarihine göz atmakta yarar var: 1917’de hayata geçirilen ödül töreni, müzik kategorisini 29 yıl sonra, 1943’te oluşturdu. 1997’ye kadar sadece klasik müzik icra eden sanatçılara bahşedilen ödül, Wynton Marsalis ile rotasını ilk kez caza çevirdi.

Kendrick Lamar ise kelimenin tam anlamıyla ezber bozarak, Pulitzer Ödülleri’nin gelecekti seyrini değiştirecek bir zaferi temsil ediyor. Bu zaferden yola çıkarak diyebiliriz ki, Pulitzer rötarlı da olsa zamana ayak uyduruyor!

Vogue

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...