Dolar, 4.25’i geçti

Share

Dün 4,2446 TL ile tarihi rekor seviyeyi gören Dolar /TL partiesi bu sabah 4,2573 TL’ye yükselerek tarihi rekor seviyesini yeniledi.

Erken seçimin getiridiği belirsizlik atmosferi içinde zayıf bir duruş sergileyen TL’deki değer kaybı S&P’nin bu hafta başında Türikiye’nin kredi notunu normal gözden geçirme tarihi öncesinde beklenmedik bir zamanda düşürmesiyle hız kazandı. Dün açıklanan Nisan ayı TÜFE enflasyonu %10,85 artarak beklentiyi aşması üzerine TL’nin temel para birimleri karşısında değer kaybı daha da derinleşti. Merkez Bankasının raporunda öngördüğü %8,4’lük yıl sonu enflasyon hedefi ise ekonomistler tarafından gerçekçi bulunmadı.

Dolar /TL paritesi yılbaşından bu yana %11,6, bir önceki yılın ayı ayına göre ise %25,7 değer kazandı.

Öte yandan ABD’de açıklanan makroekonomik veriler doların güçlü duruşunu detesklemeye devam ediyor. ABD’nin Mart ayı dış ticaret açığı %15 civarında daraldı, haftalık işsizlik maaşı başvurularının sayısı 2.000 arttı ancak işszilik oranı tarihi en düşük seviyede seyrediyor. fabrika siparişleri ise bir önceki aya göre %1,6, işletmelerin verimliliği ise %0,07 artış gösterdi. ICE ABD doları endeksi 92,48’e yükselirken, euro /dolar paritesi 1,1973’e geriledi.

Yatırımcılar bugün açıklanacak Martı ayı ABD tarım dışı istihdam ve ücret seviyeleri raporunun doların ve dolar /TL paritesinin seyrine etkisini yakından izleyecekler.

Doviz

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...