Jüpiter’in uydusu Europa’da yaşam ihtimali

Share

Uzayda Dünya dışı yaşam arayan bilim insanları, yanıtı onlarca yıllık verilerin içinde bulmuş olabilir.

NASA’nın Galileo adlı uzay aracının, 20 yıl önce Jüpiter’in uydusu Europa’nın yakınından geçerken, yerden fışkıran bir su bulutunun içinden geçtiği ortaya çıktı. Bu suyun yaşam için elverişli bir ortam sağlayabileceğini düşünen araştırmacılar 2020’de Europa’ya özel bir uzay aracı göndermeyi planlıyor.

Jüpiter’in uydusu Europa, bir kez daha uzayda yaşam arayan bilim insanlarının hedefinde. Galieo uzay aracının 20 yıl önce gönderdiği verileri inceleyen NASA araştırmacıları, o dönemde gözden kaçırılmış bir noktayı bulduklarını duyurdu.

Galileo uzay aracının 1997 yılında Europa’nın yüzeyinden fışkıran bir su buharı bulutunun içinden geçtiği ortaya çıktı.

Hubble Uzay Teleskobu da Europa’nın yüzeyinde büyük miktarda su püskürtmesine sebep olan gayzerler bulunduğunu tespit etmişti. Araştırmacılar, 1000 kilometre genişliğindeki gayzerlerin Europa’nın buzla kaplı yüzeyin altında sıvı halde su bulunduğunu kanıtladığını söylüyor.

Hürriyet

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...