Tek Tekme – Chelsea Cain

Share

Haberlerde okurken tüylerimizin diken diken olduğu kimsenin başına gelmesini istemeyeceğimiz bir durum çocuk istismarı. Özellikle günümüzde yaşanan olayları düşündüğümüzde hem fiziksel hem de psikolojik açıdan haberleri izleyen veya okuyan kişiler etkilenirken bir de bu durumu yaşayan kişinin psikolojisini anlamak sanıldığı kadar kolay değil.

İşte bu kitap da çocukken kaçırılan Kick’i geçmişi ile yüzleşeceği bir görev bekliyor. Altı yaşındayken köpeğini aramak için evden çıkan Kick’i bulduklarında artık eski Kick değildi. Silah kullanmayı bilen, kilit açan kendini koruyabilen biriydi. İşte onun geçmişi ile ortaya çıkacak iki çocuk kaçırılma vakasını ondan başka çözecek biri yoktu.

Kitabın orjinal ismi One Kick ve Kick Lannigan serisinin ilk kitabı. İkinci kitabı çıkmış ama türkçeye çevrilmedi. Eğer ingilizce kitap okumayı seviyorsanız ikinci kitabın ismi Kick Back isterseniz bakabilirsiniz.

Kitabı sevmemin nedenlerinden biri orijinal bir konusu olması. Genelde aksiyon, gerilim kitaplarındaki kaçırılmalar genç bir kız olurken burada çocuk olması konuyu farklılaştırmış. Bir de ana karakterin kaçırılan çocuk olması hem onun psikolojisini anlamamıza yardımcı oluyor hem de günümüzde yaşanan olayları irdelememizi sağlıyor.

Bana göre kitaptaki tek eksi yanı kitabın sonu oldu. Kick’e neden bunu yaptın diye sarsmak istedim. Galiba nedeni Stockholm Sendromu. Peki Stockholm Sendromu nedir?

“Rehin halde tutulan bir bireyin rehin alan bireye karşı duygusal bazda bağlanması olarak ifade edilebilir. Bir diğer ifade ile rehinelerin, kendilerini rehin alan bireylerin duygularını anlama seviyesine gelmeleri ve rehin alan bireylerle geçirdikleri zamanın neticesinde bu bireylere yardımcı olmaya çalışması ve neticesinde onlarla özdeşim kurma istemlerine Stockholm Sendromu denilmektedir. Yani bireyin kendisini zorlayan hatta üzen şartları benimsemesi, savunması bu koşullara sebep olan noktaları görmemesi ve ezen kişinin yanında yer alması gibi garip bir durumdur.

Bu sendrom ilk olarak psikiyatr Bejerot tarafından tanımlanmıştır. İsmini ise 1973 yılında İsveç’in başkenti olan Stockholm’de gerçekleşen bir olaydan almıştır. Olay şu şekildedir. Bir banka soygunu esnasında 6 gün kadar rehin alınan bankada görevli olan bir bayanın soygunu gerçekleştiren kişiye karşı duygusal yönden bağlanması ile ortaya çıkmıştır. Serbest bırakıldığı esnada nişanlısı olan kişiden ayrılarak kendisini rehin alan bireyin hapisten çıkmasını bekler ve o kişi ile evlenir. Bu sendromla ilgili yaşanan bir diğer olay da şudur.: Stockholm’de bir bankayı soymaya çalışan hırsızlar 4 tane banka görevlisini 6 gün kadar rehin aldılar. Fakat hırsızlar banka görevlilerine iyi davrandılar ve aradaki ilişki olumlu bir biçimde ilerledi. Rehineler polislerin bankayı basacağını fark ederek hırsızları uyarmışlardır. Hatta soyguncuların aleyhine ifade de vermediler. Aralarında para toplayıp savunma ücretini karşıladılar. Olay Soyguncular bankadan para çalamadılar fakat bazı kişilerin kalbini çaldılar şeklinde bir manşetle sonuçlandı. Yine Patty Hearst isimli zengin bir kişi bir grup bayan terörist tarafından kaçırıldıktan 2 ay kadar sonra aynı grupla soygun yaparken yakalanmıştır.”

Kitaptaki şiddet öğelerinden dolayı on sekiz yaş ve üzerinin okumasını tavsiye ederim. Bir de birkaç harf hatası var (redeksiyon hatası) fakat bu beni rahatsız etmedi.

Umarım ikinci kitapta Kick biraz kendini zihnen toparlar ve merak ettiğim konular ile ilgili sorularıma yanıt bulabilirim. Eğer aksiyon ve gerilim tarzındaki kitaplardan hoşlanıyorsanız bu kitaba şans verebilirsiniz.

“Bir seferde 10.000 tekme çalışan adamdan değil, aynı tekmeyi 10.000 kez çalışandan korkarım.” Bruce Lee

Fulden Ufacık

İstanbul Üniversitesi’nde işletme eğitimi gören Fulden, okuduğu kitaplar ile kitap sevgisi aşılamayı amaçlıyor. Onun istediği hayatınızdaki dertlerden beş dakika bile olsa uzaklaşıp başka dünyalara yelken açmanızı sağlamak.

You may also like...