2014 Dünya Kupası Grup Analizleri: A-B

Share

A Grubu : Favori tabiki Brezilya

Futbolun beşiği Brezilya, futbolun en büyük organizasyonuna ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle her zamankinden daha aç ve hırslılar. 2002’deki şampiyonluğun ardından son 2 kupada hayal kırıklığı yaşayarak çeyrek finali dahi geçemeyen sambacılar, bu kez her şeyin farklı olacağını düşünüyor.

Kilit Oyuncular : Ramires – Neymar

Neymar,Oscar, Fred, Hulk ,her ne kadar iyi bir sezon geçirmese de Fernandinho ve Paulinho gibi isimlere sahip sambacıların ileri uçtaki tehlikeli isimleri kadar defans hattının da güçlü oluşu dikkat çekiyor. David Luiz – Thiago Silva tandemi son derece sert duruyor.  Orta sahada ise Gustavo ve Ramires’in performansı çok büyük önem arz ediyor. İleri uç ile defans arasındaki domino görüntüsünün dışında özellikle Ramires’in oyunu yönlendirmedeki başarısı da etkili olacaktır.

Teknik Direktör : Luis Felipe Scolari

2002’de Brezilya’yı dünyanın zirvesine çıkaran Scolari, Dunga’nın oluşturduğu takıma göre önemli değişikliklere gitti.  Özellikle Avrupa’da oynayan oyuncuların performansıyla takım oyununu öne çıkarmayı hedefleyen Scolari’nin tek handikabı elinde tecrübeli bir ileri uç isminin bulunmaması.  Ancak Scolari muhtemelen bu problemi  yaş ortalaması genç olan takımının dinamizmi ve enerjisiyle çözecektir.  4-2-3-1 ‘i takımına benimseten Scolari , 2002’deki başarıyı ülkesinde tekrarlamak isteyecektir.

Hırvatistan

Elemelerde tam bir hayal kırıklığı yaratmasına rağmen Dünya Kupası vizesini almayı başaran Hırvatistan, Brezilya’nın favori olduğu grupta kadro kalitesiyle gruptaki diğer iki rakibinin aksine 2.sıra için bir adım önde. Kovacic- Modric-Rakitic- Perisic  gibi son dönemde performansları çıkışta olan, teknik bir orta saha üçlüsüne sahip olan Hırvatlar gol yollarında da Mandzukic ve tecrübeli Olic’e güveniyor.  Defans hattında da Corluka, Lovren ve Srna gibi isimlere sahip olan Hırvatlar için takım olgusu büyük önem taşıyor.

Kilit Oyuncu : Mario Mandzukic

Orta sahadaki yaratıcı oyuncu fazlalığından iyi beslenen Mario Mandzukic’in  pozisyona girme konusunda sıkıntı yaşamayacağı kesin. Mandzukic’in  gol yollarında sonuca gidip gidememesi Hırvatların bu turnuvadaki hedeflerini de doğrudan etkileyecektir.

Teknik Direktör : Niko Kovac

U21 takımıyla gösterdiği performansın ardından  Brezilya’da ne yapacağı merakla beklenen Niko Kovac’ın takımına bu seviyede ne derece katkı vereceği soru işareti.  Özellikle orta sahadaki yaratıcı oyuncu sayısının fazlalığı Kovac’ın elini güçlendiren bir faktör. Ancak Hırvatların hala tam ve kesin bir ilk 11’inin bulunmaması da büyük bir eksik olarak göze çarpıyor.

Kamerun

Daha önce 1990’da oynadığı Çeyrek Final ile Afrika Futbolu’nun Dünya Kupası’ndaki yüz akı olan Kamerun, yaş ortalamasının yüksek olması nedeniyle otoriter tarafından fazla şans verilmeyen ekiplerden.  Son baharını yaşayan pek çok ismin olduğu Kamerun’un yıldızı kuşkusuz Samuel Eto’o’nun dışında Pierre Webo, Dany Nounkeu, Aurelien Chedjou, Charles Itandje ve Eyong Enoh gibi Süper Lig’den tanıdığımız isimler de yer alıyor.  Fizik olarak güçlü bir takım olsalar da gol yollarındaki yaratıcılık sorununa Eto’o’nun da yalnız kalması eklenirse gruptan çıkma adına fazla şansları olmayabilir.

Kilit oyuncu: Samuel Eto’o

Kamerun’un Dünya Kupası’ndaki en önemli silahı hiç kuşkusuz ki Samuel Eto’o olacak. Uzun yıllardır Kamerun Milli Takımı’nı sırtlayan isim belki de son Dünya Kupası serüvenine Brezilya’da çıkıyor. Kamerun formasıyla toplam 54 gol atan yıldız oyuncu Milli Takımı’nın en golcü oyuncusu .

Teknik direktör: Volker Finke

Alman Finke ile çalışan Kamerun’da taraftarlar, Dünya Kupası’na gidilmesinin sebeplerinden biri olarak tecrübeli teknik adamı gösteriyor. 2011 yılında Mainz’i çalıştıran ve sonrasında Kamerun’un başına geçen başarılı çalıştırıcı, oynattığı pas oyunuyla dikkat çekiyor.

Meksika

Dünya Kupası yolunda 3 teknik direktör değiştirerek son olarak Miguel Herrera ile Brezilya’ya gelen Meksika,  hücum hattında en büyük kozu Carlos Vela’dan yoksun olsa da Giovanni Dos Santos ve Hernandez’in varlığıyla dikkat çekiyor.  Kanatlarda da Guardado ve Pena gibi isimlere sahip olan Meksika , eleme gruplarında gol yollarında sıkıntı yaşamadı.

Kilit oyuncular: Javier Hernandez / Giovanni Dos Santos

Bu sezon kötü bir sezon geçiren Chicharito ve Villareal’e son derece başarılı bir sezon geçiren Gio, birbirleri ile uyum sağlarlarsa Meksika’nın grupta alacağı sonuçlar sürpriz sayılmaz.

Teknik direktör: Hector Herrera

 Meksika kulübü Club America’dan kiralık olarak takımın başına geçen Herrera, Meksika’da 6 hafta içinde 4. kez değişen koltuğun son sahibi oldu ve takımı Dünya Kupasına çıkarmayı bildi. Defans hattında Marquez gibi yaşlı ve ağır isimlerin olması sebebiyle 5-3-2’yi benimseyen Herrera, ilerideki oyuncularının performansına ve kanat organizasyonlarına güveniyor.

Grup Tahminim : Ev sahibi Brezilya, taraftarıyla da iyice havaya girerek gruptaki 3 maçını da kazanır ve lider çıkar. Hırvatlar ise 2.sıra için muhtemelen hata yapmazlar.

B Grubu :  İspanya- Hollanda Finali Bu Kez Grup Aşamasında

İspanya’da, Barcelona’nın yaşadığı düşüşün soru işaretleri, Hollanda’da yapılan gençleştirme operasyonu , iddiasız Avustralya ve pusuda bekleyen Şili.  B Grubu gizliden gizliye pek çok sürprize gebe.

İspanya:  Euro 2008, Euro 2012 ve 2010 Dünya Kupası’nı kazanan ve bu turnuvalarda oynadıkları futbolla dikkat çeken “Boğalar” bu turnuvada uzun bir aradan sonra net favori olarak gösterilmiyorlar. Bunda Barcelona’nın yaşadığı düşüşün etkilerinin olması tabiki etkili. Real Madrid ve Atletico Madrid’in bu sezon gösterdikleri başarıyla bu handikabı aşacakları kesin. Real Madrid’li ve Atletico Madrid’li futbolcuların bu sezon gösterdikleri performansın ve takıma yansıtacakları moral etkisi, Barcelonalı futbolculara da bulaşırsa İspanya yeniden turnuvanın net favorisi konumuna gelecektir.

Kilit Oyuncu : Sergio Ramos- Xavi- Iniesta

Sergio Ramos’un bu sezon Avrupa futboluna vurduğu damga su götürmez bir gerçek. Xabi Alonso ve Koke gibi isimlerinde Del Bosque’nin 4-3-3’ü içi elini kuvvetlendirdiği kesin. Ancak ana parçalar olan Xavi ve İniesta’nın bu sezon gösterdikleri performansın bazen düşündürücü düzeyde olması ve sakatlık sorunları makine düzeni ve pas futbolu için büyük bir tehdit.  Ramos’un başarısını Dünya Kupası’na da taşıyacağı kesin. Eğer Xavi ve İniesta’da bildiğimiz çizgilerine gelirlerse İspanyollar yine favori.

Teknik Direktör : Vicente Del Bosque

2010’da kazanılan Dünya Kupası ile yerini sağlama alan Del Bosque’nin 4-3-3 taktiği ile bir kez daha takımını dünyanın zirvesine taşımak isteyecektir.  Takım olgusu ve birbirini tanıyan tecrübeli oyuncuların yanına Koke, Diego Costa, Azpilicueta gibi gençleri de katan Del Bosque’yi düşündüren tek sorun ise forvet hattındaki formsuzluk olabilir. Diego Costa dışında yer alan isimlerden David Villa, Torres ve Pedro Rodriguez’in ne performans gösterecekleri soru işareti.

Hollanda

 Turnuvalara hep göz dolduran futbollarıyla damga vuran “Portakallar”, bir türlü sonuca gidemiyorlar.  3 kez Dünya Kupası finali oynayan Hollanda, bu 3 finali de kaybetti.  Son olarak Euro 2012’de de kötü bir performans göstererek gruptan çıkamayan Hollanda, bu turnuvaya bir hayli başarıya susamış bir şekilde geliyor.

Kilit Oyuncular:  Arjen Robben

2010’da takımının finale çıkmasında büyük rol sahibi olan Robben, bu turnuvada da yine takımının en önemli kozlarından olacak. Hızlı ve fuleli adımlarıyla çaprazdan ceza sahasına girerek takımını pozisyona sokan Robben, bu turnuvada takımı adına yine çok önemli işlere imza atacaktır.

Teknik Direktör : Teknik direktör: Louis van Gaal

Bugüne kadar Avrupa’nın en üst düzey kulüplerinde görev alan Van Gaal, 2012 yılında ikinci sefer Hollanda Milli Takımı’nın başına geçse de teknik direktör olarak ilk kez Dünya Kupası’nda görev alacak. Yıldızlarla dolu kadrosuna pozitif futbol oynatan ve seyir zevkini arttıran hücum organizasyonlarıyla gollü maçlar izlettiren Louis Van Gaal, Manchester United’ın başına geçmeden önce Dünya Kupası’nı kazanmak istiyor. Pozitif ve sürekli golü düşünen bir takım yaratan Van Gaal için en büyük handikap defans hattı olacak. Defans hattındaki oyuncuların güven vermemesi Hollanda için turnuva boyunca büyük bir handikap olacaktır.

Şili : En Güçlü Sürpriz Adayı

1962’de kendi evinde düzenlenen turnuvada  3. olarak en büyük başarısını elde eden Şili, bu turnuvanın en güçlü sürpriz adaylarından biri. Kadrosunda  Barcelona’dan Alexis Sanchez, Juventus’tan Arturo Vidal ve  Mauricio Isla (hatta bendenizin zamanında FM 2008’de keşfettiğim Jorge Valdivia) gibi oyuncuları barındıran Şili, turnuvanın sürpriz takımı olmak için pusuya yatmış bekliyor.

Kilit oyuncu: Alexis Sanchez

Şili’nin yetiştirdiği en önemli yıldızlardan biri olan ve ülkesinde “El Niño Maravilla” yani “Harika çocuk” lakabını alan Alexis Sanchez takımının en büyük kozlarından biri. 2006 yılından beri Şili Milli Takımı için ter döken Sanchez formasını giydiği Barcelona ile bu sezon ligde 39 maçta 19 gol ve 12 asistlik bir performans sergiledi. Özellikle ceza sahası dışından çektiği sert şutlarla etkili olan Alexis Sanchez hiç kuşkusuz Şili’nin en tehlikeli silahı olacak.

Teknik direktör: Jorge Sampaoli

Ülkesinde Universidad de Chile ile iki kez lig şampiyonluğunu bir kere de Copa Sudamericana’yı kazanıp büyük bir işe imza atan Arjantinli teknik adam Jorge Sampaoli takımına presli, baskılı, hızlı ve atak futbolunu oynatmayı seven bir isim. 3-5-2’yi oynattığı takımının hızlı kanat oyuncularına güvenen Şili’nin gruptaki diğer takımlara göre Dünya Kupası tecrübesinin az olması.

Avustralya:  Son iki turnuvaya da katılmayı başaran Avustralya, kuşkusuz hem sahada hem de kağıt üzerinde bu grubun en zayıf halkası.  Avustralya’nın kadrosunda tecrübeli ve genç isimleri bir arada görüyoruz. Antalyaspor’dan Jedinak ve İngiltere Premier Lig’in gediklisi Tim Cahill göze çarpan isimlerden.  Ayrıca daha önce ülkemizde Gençlerbirliği formasıyla izlediğimiz James Troisi’yi de unutmamak gerek.

Kilit oyuncu: Tim Cahill

Takımın en tecrübeli isimlerinden biri olan 34 yaşındaki Tim Cahill kariyerinin son Dünya Kupası’nda mücadele edecek olması sebebiyle bu turnuvada takımı adına farklı bir performans göstermek isteyecektir.

Teknik direktör: Ange Pastecoglou

Yunan teknik adam takımı ile sadece iki karşılaşmaya çıktı. Holger Osieck’in yerine takımın başına getirilen Ange’nin takımıyla bir bütünlük oluşturması zaman alabilir.

Grup Tahmini : İspanya’nın grup liderliği için işi sıkı tutacağını ve Brezilya ile eşleşmekten kurtulmak isteyeceğini düşünüyorum. Şili ise Hollanda’nın zaaflarından faydalanarak bir sürprize imza atabilir bu ölüm grubunda.

Anıl Yazar

You may also like...