Hamilton’ın asıl galibiyeti: Yarış dışı kalan Rosberg

Share

Formula 1’de 2014 Britanya Grand Prix’si tarihi Silverstone pistinde koşuldu. Kimi Raikkonen’in korkutucu kazasıyla 1 saat kırmızı bayrak sallanan Britanya Grand Prix’sinde zafer, kendi evinde yarışan Mercedes GP’den Lewis Hamilton’ın oldu.

image

Yarışa pole pozisyonunda başlayan şampiyona lideri Nico Rosberg’in liderliğinde seyreden Britanya Grand Prix’sinde heyecan yine Mercedes pilotları arasındaydı. Cumartesi günü sıralama turlarında hızlı turunu tamamlamadığı için altıncı sıradan start alan Hamilton kısa sürede önünekileri geçtikten sonra, 2014 sezonunda alıştığımız üzere Mercedes pilotları ilk iki sırayı aldı. İlk pitstop’ların ardından liderliğini koruyan Rosberg’e karşı farklı lastik stratejisiyle iyi bir çıkış yakalayan Hamilton farkı hızla kaparken Rosberg’in arızalanan vites kutusu sebebiyle yarış dışı kalması İngiliz pilota yarışın sonuna kadar rahat bir boşluk sağladı.

Yaşanan olayların gölgesinde kalsa da belki de Britanya Grand Prix’sinin en iyi yükselişine ise Williams’ın Fin pilotu Bottas imza attı. Grid’te 17. sırada bulunan Bottas, damalı bayrağı ikinci sırada geçerek kendisi ve takımı için harika puanlara imza attı.

Red Bull’dan Ricciardo ise kendisinden önde start alan dört kez dünya şampiyonu takım arkadaşı Vettel’in bir kez daha önünde; üçüncü sırada finish gördü.

Cumartesi günkü strateji hatası saymazsak Ferrari Silverstone da daha rekabetçi bir performans sergiledi. 19. sıradan kalkan Fernando Alonso beşinciliğe kadar yükselirken start’taki yerinden biraz önde başladığı için aldığı 5 saniyelik ceza İspanyol pilotun yarışı altıncı sırada bitirmesine sebep oldu. Yarışın özellikle ikinci yarısında Aloso-Vettel mücadelesi ise tek kelimeyle nefes kesti.

İlk turda geçirdiği ağır kaza sonrası yarış dışı kalan Raikkonen ise Formula 1 taraftarlarını korkuttu. Araçtan sendeleyerek çıkartılan Fin pilotun sağlık durumunda tehlikeli bir durumun olmadığı açıklansa da, ayak bileğinin kontrol edildiği ve morluk bulunduğu kaydedildi. Raikkonen’in kazanın hemen ardından kendisi sebebiyle yarış dışı kalan 200. grand prix’sindeki Massa’nın durumunu sorması ise hiç de çevresine o kadar kayıtsız bir insan olmadığını kanıtlar nitelikte bir davranıştı.

Yorum:

2014 Britanya GP’sinde Kimi Raikkonen’in iyi haberini almamızın ardından Hamilton vs Rosberg’e odaklanıverdik yine. Rosberg’in yarış dışı kalmasının ardından fark 29 puandan sadece 4’e indi.

Süreç, Mercedes içerisinde Rosberg lehine bir inisiyatif kullanma aşamasına giderken aralarındaki farkı sıfırlarcasına Rosberg’in vites kutusundan kalması Formula 1 heyecanı açısından kesinlikle olumlu bir etki yarattı.

Uzun vadede tur başına bile üstünlüğünü görmeye başladığımız Hamilton için bu durum sıfırdan başlangıçtan çok, farkı açma yönünde işleyecekmiş gibi duruyor. Çünkü pist üzerindeki performanslarına baktığımızda kabul etmemiz gerekir ki İngiliz pilot bir kertik daha iyi.

Sezon başında evet Hamilton’ın yarış dışı kalmaları Rosberg’e rahat bir nefes aldırmıştı ancak Britanya sıralama turlarında gördüğümüz Hamilton’ın atmadığı tura karşılık Rosberg’in sonuna kadar zorlamasından çıkardığımız sonuç ise Alman pilotun da sonuna kadar bu savaşta kalacağı ve istikrarı elinde bulundurduğu.

Ama ne yazık ki, pilotların saf hız anlamında ön plana çıkmalarından çok teknik sorunlar puan tablosunu belirler oldu Mercedes’te. Sezon sonuna kadar çok yarış hatta finalde iki kat puan veren bir grand prix var. Diğer takımların yetişeceğini sanmıyorum ama hangi Gümüş Ok’un yarış dışı kalacağını düşünerek bir şampiyon belirlenmesi biraz sinir bozucu olmaya başladı..

Britanya GP’sinin tüm sonuçları şöyle:

Pos. # Driver Team
1 44 Lewis Hamilton Mercedes
2 77 Valtteri Bottas Williams
3 3 Daniel Ricciardo Red Bull
4 22 Jenson Button McLaren
5 1 Sebastian Vettel Red Bull
6 14 Fernando Alonso Ferrari
7 20 Kevin Magnussen McLaren
8 27 Nico Hulkenberg Force India
9 26 Daniil Kvyat Toro Rosso
10 25 Jean-Eric Vergne Toro Rosso
11 11 Sergio Perez Force India
12 8 Romain Grosjean Lotus
13 99 Adrian Sutil Sauber
14 17 Jules Bianchi Marussia
15 10 Kamui Kobayashi Caterham
16 4 Max Chilton Marussia
17 13 Pastor Maldonado Lotus

Yarış dışı: Kimi Raikkonen, Felipe Massa, Esteban Gutierrez, Marucs Ericsson, Nico Rosberg

Formula 1’de sezonun onuncu grand prix’si 20 Temmuz 2014’te Almanya’da koşulacak.

Tolga Erbak

You may also like...