F1 2014 Sezon Ortası Raporu

Share

19 yarışlık 2014 Formula 1 sezonunun 11.yarışı olan Macaristan Grand Prix’i ile sezonu yarıladık. Geriye “baba” pistlerden oluşan 8 yarışlık bir bölüm kaldı ve takımlar neredeyse tam tamına 1 aylığına bir araya girdi. 24 Ağustos’ta Belçika Spa-Francorchamps pistinde otomobiller yeniden gride dizilecekler.

image

Peki sezonun 11 yarışlık ilk kısmında kim yada kimler öne çıktı? Kimler hayal kırıklığı yarattı?

V8 motorlara elveda dememizin ardından hiçbirimiz motorlardan çıkan yeni seslere alışamadık. Turboşarj ve daha çok elektrik gücünü öne çıkararak otomobile tork sağlayan bu yeni motor tipinde, Renault motoru kullanan takımların bir hayli yavaş kaldığını gördük. Mercedes ise Pirelli’nin geçen sezon yaşanan aşınma sorununa karşın sert hamura daha iyi uyum sağlamış gözüktü. Özellikle diğer takımların yol tutuş ve arkadan kayma sorunu yaşadığı dönemlerde Mercedes pilotları pistte sağlam bir görüntü çizdiler.

Sezonun ilk yarısında koşulan 11 yarışın 9’unu Mercedes pilotları kazandı. Nadiren yaşadıkları dayanıklılık ( İngiltere’de ve son 2 yarışta fazlasıyla yaşadılar) sorunu ve kazaların ardından oluşan kaos ve güvenlik aracı periyotları dışında Red Bull’un fazlasıyla önünde kaldılar. Hatta Red Bull’un geçtiğimiz senelerde kurduğu sıkıcı ve suni dominasyona yakın etkiler bıraktılar. Mercedes’in bu başarısında yukarıda da bahsettiğim gibi sert hamur lastiklere iyi uyum sağlamaları ve yeni nesil motorlara yaptıkları yatırım yatıyor. Yeni nesil motor araştırmaları için yaklaşık olarak 500 Milyon Euro’ya yakın para harcadıklarını açıklayan Alman ekibi bunun karşılığını sezonun ilk yarısında fazlasıyla aldı. 10 Pole pozisyonu ve 9 grand prix zaferi bulunan Mercedes, sezonun ilk yarısında beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi.

image

Red Bull bu sezon yaşadığı düşüşü geçen sezon sona erdikten sonra yaptığım sezon değerlendirmesinde de belirtmiştim. Adrian Newey gibi bir dehaya sahip olmalarına rağmen bu sezon hem sıralamalarda hem de yarışta bu denli yavaş kalmalarında kuşkusuz sezon öncesi testleri yatıyor. Sezon öncesi yapılan testlerde Renault motorunun yaşadığı sorunlar onların yeterli sayıda tur atmalarını engellemişti. Eldeki yetersiz verilerle bu da aerodinamik, yol tutuş ve vs. olarak onlara sezonun ilk yarısında negatif olarak yansıdı. Ancak Toro-Rosso’dan getirilen Daniel Ricciardo’nun iki zaferi herşeye rağmen dikkat çekici. Kanada’da Hamilton ve Massa’nın yarattığı kaos ortamı ve güvenlik aracı periyodundan iyi sıyrılan Ricciardo kariyerindeki ilk grand prix zaferini elde etmişti. Benzer şekilde yağmurlu başlayan Macaristan’da da lastiklerini son turlara rakiplerine oranla daha sağlam sokan Avustralyalı pilot zafere ulaşmayı başardı. Onun bu zaferleri dışında takım arkadaşı olan dünya şampiyonu apoletli Sebastian Vettel ise yokları oynadı. Ricciardo, Vettel’e sıralamalarda 7-4, yarış sonuçlarında ise 6-1 galip geldi.

image

Alonso-Raikkonen ikilisiyle bizleri heyecanlı bir bekleyişe sokan Ferrari ise beklenenin gene çok çok altında. Raikkonen’in artık eski sürüşünden uzak olması ve Ferrari F14’ün yavaş ve yetersizliği. Pirelli’nin bu sezon çıkardığı daha sert hamura uyum sağlama konusunda sıkıntı çekmediler. Ancak sezon öncesinde olduğu gibi motor sorunları fazlasıyla bellerini büktü. Alonso’nun sıralamalarda 10-0, yarışta da 9-2 üstünlük kurduğu Raikkonen, zaman zaman sorunun takımda ve otomobilde olduğunu açıkça belirtti. Alonso ve Kimi arasındaki bu farkı , pilotaj ve Kimi’nin eski sürüşünden uzak olmasıyla doğru orantılı bence. Bunun dışında sezon içerisinde yaşanan yazılım sorunu,elektrik sorunu, beslemeli bijon somunu sorunu, arka kanatçık sorunları gibi aksilikler, Alonso ve Raikkonen’in yakasını bırakmadı ve “ iki şampiyona yazık oluyor” sözlerine neden oldu. Ferrari fanı olmasam da benim de naçizane görüşüm Ferrari’deki tek sorunun Montezemolo olduğudur.

image

Valeri Bottas, Nico Hulkenberg ikilisinin sezonun ilk yarısında gösterdikleri performans ve topladıkları puanlar hiç de yabana atılacak cinsten değil. McLaren’in içler acısı hali ise bizlerin satırlara döküp basitleştiremeyeceğimiz cinsten kötü. Sezonun kalan 8 yarışında ise Nico Rosberg ile Lewis Hamilton bizlere sıkı bir şampiyonluk mücadelesi izletecek gibi duruyorlar. Hamilton yarışlarda Nico’ya 5-4 üstünlük kursa da, sıralama turlarında daha istikrarlı olan ve Lewis’e göre daha az mekanik sorun yaşayan Nico Rosberg, şampiyonada önde bulunuyor. Lewis Hamilton’ın son yarışlarda yaşadığı mekanik sorunlar belirleyici olsa da iki Mercedes pilotu arasında bir soğuk savaşın yaşandığı da kesin. Macaristan’da Hamilton’ın Rosberg’e yol vermemesi sonrası Mercedes garajından gelen takım emri tartışmalara neden olmuştu. Kalan 8 yarış öncesi Hamilton’ın verdiği demeçlerde, Rosberg’e göre daha fazla mekanik sorun yaşadığını belirtmesi de bence takıma ve mühendislere bir mesaj. Kalan yarışlar Mercedes garajı açısından iki kat daha fazla stresli geçecekmiş gibi görünüyor.

Anıl Yazar

You may also like...