Ice Bucket Challenge Nedir?

Share

Türkçe “buz kovası meydan okuması” gibi anlamsız bir çeviri ile sunabilsek de ice bucket challenge’ın içi bu çeviriden biraz daha dolu.

Amerika’da başlayan ve hızla dünyaya yayılan ice bucket challenge, ALS yani amyotrofik lateral skleroz hastalığını dikkat çekmek için başlayan bir akım.

Eğer biri sizi ice bucket challenge’a davet etmişse, 24 saat içerisinde içi buz ve su dolu bir kovayı başınızdan aşağıya dökmeniz ve bunu kaydetmeniz gerekiyor. Başınızan aşağı geçirdiğiniz buzlu suyun ardındansa 3 kişiyi ice bucket challenge’a davet ederek farkındalığın devamını sağlıyorusnuz. Eğer buzlu su ile buluşmayı seçmezseniz bağış yaparak ice bucket challenge’tan kurtulabiliyorsunuz.

Ice bucket challenge’a şu ana kadar aralarında Mark Zuckerberg, Bill Gates ve Tim Cook gibi birçok ünlü isim katıldı. ALS’in Wikipedia’dan alınan kısa alıntısı:

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Hastalık, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronların) kaybından ileri gelir. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

You may also like...