Analiz: iPhone 6, iPhone 6 Plus ve Apple Watch

Share

Ah Apple.. Yine bir sonbahar ayı ve yine gündemi uzunca bir süre meşgul edeceksin değil mi? Çevrede dolaşan (bizim de Limon’da hazırladığımız) o kadar haberin yanında ürünlere biraz da yorum katmak lazım. O zaman fazla uzatmadan başlayalım.

Iphone-6-6-plus

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus

Haber kirliliğinden uzaklaşıp direk Apple’ın sitesine karşılaştırmalı tablolara bakıyorum.. iPhone 5S ile iPhone 6 arasındaki farklılıklar: Foxus Pixels netleme, optik görüntü stabilizasyonu, 43 MP megapixel’e kadar panorama ve video’larla ilgili bölümleri. A8 işlemci, M8 hareket işlemcisi ve ekran boyutu.

Daha çok fotoğrafçılığa odaklanmış gibi dursa da teknik kamera değerleri ise 5S ile birebir aynı. İşlemci; o da muhtemelen birkaç yıl içinde fark yaratacaktır ve büyük ekran.

Dikkatinizi çekmiştir. Örnek olarak iPhone 5 ve 5S aynı tasarımı paylaşırken özellik anlamındaki esas iPhone yenilikleri (64-bit işlemci, parmak izi okuyucu vs) 5S’te çıkmıştır. Bugün tanıtılan iPhone 6’ya bakıyorum da, evet her şey güzel lafım yok ama aylardır internette gördüğümüz iPhone 6 tasarımlarının tamamen aynısının içerisine iPhone 5S konmuş gibi.

iPhone 6 Plus ise ayrı bir macera. Samsung’un Galaxy Note serisindeki başarısının açık bir şekilde Apple tarafından da kabul edilmesinin örneği. Tabi kalem vb aksesuarlardan da yoksun olarak.

image

Birde Apple’ın kapasite seçimi var ki dillere destan. 16GB, 64GB ve 128GB’lık üç seçenek sunuyor iPhone 6. Sadece bir uygulamanın 1-1,5GB değerler yakalayabildiği günümüzde 16GB ile başlamak ne kadar doğru? Hele ki 32’yi komple kaldırıp ilk yükseltmede 64GB sunarak? Sanırım burada Apple karşıtlığına geçtiğim an gibi düşünebilirsiniz ama orijinal iPhone’dan 3GS, 4, 5, 5S diye giden bir kullanıcı olarak iPhone 6 tasarımını hayli beğenmiş olmama rağmen bu soruları sormadan geçemiyorum.

Apple Watch

Apple Watch

iWatch ismine gerçekten ne oldu? başında “i” olmadan o yeni tasarlanmış sitede “watch” olarak nasıl sırıtıyor fark ettiniz mi?

Her neyse. 350 dolar gibi bir fiyat etiketi belirlendi Apple Watch’a. Güncel kur hesaplamasıyla kaba taslak 750, vergi vs 1000 TL.

Tasarım olarak kiminle karşılaştırabilirsiniz derseniz, akıllı saat piyasasının pek çok kişinin zevkine en çok uyan modeli olan Android Wear’lı Moto 360 en sağlam rakip olabilir. Fiyatı 250$ ve Apple Watch’a kadar 3G’li Samsung modellerini devre dışı bırakırsak en pahalı akıllı saatti. Şimdi siz ne yaparak en yakın rakibinizden 100 dolar pahalı bir ürün çıkartabiliyorsunuz?

Apple Watch Sport

Telefonda, tablette, notebook’ta evet 100 dolar oradan buradan arttırılabilir ama akıllı saat piyasası için neredeyse ürünlerin %50’sine oynayan bir rakam bu. Pebble, tamam renkli ekran falan değil ama iyi bir piyasa payı var ve 150$.

Sadece bir ürünü Apple olduğu için bu kadar yükseklerden uçurmak kimse kusura bakmasın ama tüketici açısından hiç de hoş görünmüyor. “İstemiyorsan almazsın” yaklaşımı ile markanın müşteriyi ne olarak gördüğünün tartışılmaya başladığı bir noktadayız ve Apple Watch tanıtılalı daha 12 saat olmadan analistlerin “neden Apple Watch almayacağım” içerikli yazıları internette hızla yayılıyor.

Ürün için bir şey demiyorum, zaten kalite, tasarım ortada ama hem iPhone 6 hem de Apple Watch, biraz şımarıklıkla karışık Steve Jobs’ın zamanındaki Macintosh fiyatlandırmasında ve konumlandırmasında şirkete verdiği derse ters düşüyor. “Biz artık meyveleri toplayacağız diyorsanız” size iyi elma yemeler de diyebilir tüketici. Sonuçta kapitalizm de bir yere kadar..

Tolga Erbak

You may also like...