Casper VIA V5 İncelemesi

Share

Bu hafta inceleme.co ortaklığıyla uygun fiyat ve şık tasarımıyla 800 TL’ye satışa sunulan Casper VIA V5’i incelemesini sizlere sunuyoruz.

Casper’ın akıllı cihaz kategorisinde şu an için iki adet akıllı telefon bulunuyor. Bunlardan bir tanesi her gün televizyonlarda “Gerçek 8 çekirdekli.” diye tanıtılan model olan Via V8, diğeri ise bizim elimizde olan metal şık tasarımıyla dikkat çeken Via V5. İsterseniz daha fazla lafı uzatmadan cihazın incelemesine geçelim. Cihazın şık tasarımıyla başlamak en doğrusu olacaktır.

Tasarım

Cihazın bizim en çok hoşumuza giden bölümü kesinlikle çok şık tasarımı oldu. Cihaz sadece 6.9mm inceliğinde. Dünyanın en ince telefonunun 6.5 mm olduğunu burada hatırlatalım. Gerçek metal çerçeveli bir tasarıma sahip olan Via V5’in ön yüzünde kapasitif tuşların altında da metal kaplamaya yer verilmiş. Kullanılan metallar gerçekten cihaza çok şık bir hava katmış. Ön tarafın sağ üst kısmında 5 megapiksellik ön kamera ve bildirim ışığı, sol tarafta ise hareket ve ışık sensörleri bulunuyor. İkisi arasında bulunan ahizenin altında da Casper logosu konumlandırılmış. Cihazın sol tarafında micro SD kart yuvası, sağ tarafında ise SIM kart yuvası bulunuyor. SIM kart yuvasının altında ses kademe tuşları ve güç butonu bulunuyor. Bu tuşların yerleri tam ters şekilde konumlandırılmış olsaydı cihazı uyku moduna alıp/çıkartmak çok daha kolay gerçekleştirebilirmiş fakat bu haldeykende pek fazla rahatsız etmiyor. Cihazın arka tarafında 13 megapiksellik bir kamera ve tek renk flaş bulunuyor. Arka kısmın tam ortasında gümüş renkte Casper logosu ve bu logonun düşey kesitinde hoparlör bulunuyor.

Cihazın tasarımı genel hatlarıyla hoşumuza gitti. Cihazın sol tarafında hiç bir tuş bulunmaması ve ağırlığının dengeli olması sayesinde sol tarafı yere dik şekilde geldiği zaman telefon ayakta durabiliyor. Bizi tasarım konusunda en çok rahatsız eden durum ses kademe tuşlarının güç tuşu ile ters durması oldu. Ama bu halide bizden geçerli not almayı başarıyor.

Ekran

5 inçlik bir ekrana sahip olan Casper Via V5’ın ekran çözünürlüğü ise 720 x 1080 yani HD. Ekranda inç başına 320 gibi bir değer düşüyor buda 5 inçlik HD ekrana sahip olan telefonlar arasında iyi bir değer demek oluyor. Ekranın genişliği 5,72 cm uzunluğu ise 10,16 cm. BU ekran gücünü biraz eski kalmış Mali 400 grafik biriminden alıyor. Mali 450 çıkmış olsada 720p ekranlar için Mali 400 hala ideal bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Cihazın ekran parlaklığı ise bize şaşırtıcı derecede memnun etti. Cihazın ekran açıları ise Turkcell’ın T50’sinden daha başarılı. Küçük yazılarda piksellerin rahatsız edebileceği telefonun ekranından ortalamanın üstünde bir performansla karşılaştık.

Ekran hakkında söylemememiz gereken en önemli nokta cihazın ekranının Gorilla Glass 2 teknolojisi ile korunması. Bu teknoloji cihazın ekranını çizilmelere karşı daha dayanıklı hale getirse de cihaz üzerinde bütün parmak izlerini de topluyor. Parmak izi tutmayan bir ekran filmi/jelatini ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Ses

Cihazın hoparlörü için ayrı bir paragraf açmalıyız. Cihazın hoparlörü ve ahizesi oldukça güçlü fakat ses kalitesi hiç iyi değil. Bas ağırlıklı müziklerinde baştan tökezleyen Casper Via V5 sadece tiz ağırlıklı tonlarda kulak tırmalıyor. En büyük rakibi olan Turkcell T50 ve Discovery ll’nin ses konusunda Casper Via V5’ten daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ahizenin ise çok yüksek bir çıkış güçüne sahip olduğunu ve telefonla konuşurken bulunduğunuz ortama göre ses kademe tuşlarından ayarlama yapmanız gerektiğini unutmayın! Kutudan çıkan kulaklık ise rakiplerini geride bırakıyor.

Kamera

Cihazın arka kamerasının 13 megapiksel, ön kamerasının da 5 megapiksel olduğundan bahsetmiştik. Her iki kamera, özellikle ön kameranın geniş çekim açısı bizi mutlu etti. Selfie fotoğraflarınızda bayağı bir kişiye kadraj içine alabileceğiniz telefonda gece performansı da bizi tatmin etti. Fotoğrafların tam boyutlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Flaşlı fotoğraflarda da başarılı bir performans sergileyen Via V5’in kamera kısmında bizi en çok mutsuz öden bölümü kamera arayüzü oldu.

Fotoğraf Örnekleri:

İşlemci ve Performans

Casper Via V5 gücünü Mediatek’in MT6582 işlemcisinden alıyor. 4 çekirdekli olan Mt6582, 598-1300 MHz saat hızında çalışabiliyor. Yük altında olmadığı zaman en düşük saat hızında ve çekirdekleri enerji moduna geçirerek ciddi şekilde pil performansını arttırabiliyor. Bu işlemciye 1 GB’lık bir RAM eşlik. Gönül isterdi ki bu rakam 2 GB olsaydı ama Casper Via V5 bu şekilde de geçer not alıyor. 16 GB’lık dahili hafızaya sahip olan telefonda 32 GB’a kadar arttılabilir micro SD kart desteği bulunuyor.

Cihazın en yüksek yük altında olduğunda dahi elinizi rahatsız edecek seviyede ısınmadığını belirtmeliyiz. Bu da rakiplerinden bir adım öne geçtiği noktalardan biri.

Pil Performansı

İlk olarak Casper Via V5’ın 2000 mAH’lık bataryası bizi yeteri kadar hatta oldukça tatmin etti. Bir günü rahatça çıkardığımız telefon tam ekran parlaklığı ile 12.5 saati aşan kullanım süresi sundu. 2 saat 20 dakikada tam olarak pilin dolduğu telefonda 2.5 saat ekran süresi almamız sizi yanıltmasın. Test ettğimiz süre zarfında dikkatlı kullanımda bu süreyi 4 saatin üstüne taşımayı başardık.

Cihazdan notlar:

  • LED bildirim ışığı kocaman, kolay farkediliyor.
  • Bildirim ve müzik ses kademe seçeneği 15. Dilediğiniz ses yüksekliğini bulabiliyorsunuz.
  • Dokunmatik ekran 10 parmağa kadar algılayabiliyor.
  • Casper Via V5 Android’ın en güncel sürümü olan Kitkat 4.4 ile geliyor.
  • Cihazın ön kamerasının çekim açısı mükemmel.
  • Saat uygulamasının tasarımını ve kullanıcı deneyimini çok hoşumuza gitti. Ama diğer yüklü gelen uygulamalar (Takvim, yapılacaklar.) için aynı şeyi söyleyemeyiz.
  • İkinci mikrofon yok. Ortam gürültü engelleme yazılım desteğiyle yapılıyor.
  • İşlemci/Grafik İşlemcisi: MTK MT6582/Mali 400 500 MHz
  • Ekran: 5 inç 720p IPS
  • Yazılım: Android 4.4
  • Kameralar: Ön Kamera 5 MP, Arka Kamera 13 MP, her iki kamera için 1080p video kayıt, ard arda 99 kare resim çekebilme
  • Dahili Hafiza: 16 GB, 32 GB’a kadar arttırılabilir.

Ömercan Çelikler | @omercii | inceleme.co

You may also like...