Kuyruklu Yıldız Üzerindeki Philae’in Şarjı Bitti

Share

Kısaca ESA olarak anılan Avrupa Uzay Ajansı’nın 67P kuyruklu yıldızı üzerinde araştırmalar yapan Philae modülünün şarjı bitti.

İnişi sırasında planlanan alandan sektiği için derin uçurum bölgesine iniş yapmak zorunda kalan Philae, gölgede kaldığından dolayı güneş panellerini açıp şarjını dolduramıyor.

Buna rağmen Avrupa Uzay Ajansı, Philae’in kendisinden beklenen görevleri yerine getirdiğini ve ihtiyaç duyulan bilgileri Dünya’ya başarıyla ulaştırdığını söyledi.

67P kuyrukluyıldızında günler 12 saat sürüyor ve Philae’in üzerine günde 1.5 saat güneş ışığı düşüyor. Bu süre de Philae’in kendisini taşıyan Rosetta uzay aracıyla ve dolayısıyla Dünya ile iletişimini sağlamaya yetmiyor.

Şu anda uyku moduna geçen Philae kuyruklu yıldız yüzeyinde yaptığı kazılar dahil, aktif oladuğu süre zarfında pek çok faydalı işe imza attı.

ESA danışmanları Philae’in kurruklu yıldız Güneş’e yaklaştıkça tekrar uyanabileceğinin de altını çiziyor.

Ayrıca uykuya geçmeden hemen önce Philae’in resmi Twitter hesabından “Yeni evim 67P kuyrukluyıldızı hakkında size daha fazla bilgiyi en kısa sürede vereceğim… zzzz” mesajının atılması birçok insanın yüzünü gülümsetmeye yetti.

Kaynak: BBC
Tolga ErbakMerve Deniz

You may also like...