AIDS & HIV Nedir? Nasıl Bulaşır ve Nasıl Bulaşmaz?

Share

İnsan bağışıklık sistemini zayıflatan HIV virüsü, tedavi edilmediği halde bağışıklık sistemini tamamen çökerten AIDS’e dönüşüyor. Tüm dünyada 1 Aralık günü, 1988 yılından beri hastalığa dikkat çekme adanmış durumda.

HIV, Human Immunodeficieny Virus (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) olarak biliniyor ve kanında HIV virüsü taşıyan HIV pozitif insanların bağışıklık sistemi zayıflamaya başlıyor.

AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) ise Türkçe karşılık olarak “Edinilmiş Bağışık Yetmezlik Sendromu” olarak çevrilebiliyor ve HIV’in vücüda girmesinin ardından tedavi görmeme sonucunda gerçekleşiyor. Cinsel yolla alınan HIV, vücutta belirti vermeden 8-10 yıl belirti vermeyebiliyor ancak kan yoluyla geçen HIV’de bu süre 5 ayla 2 yıl arasına kadar düşüyor. HIV pozitif insanlar, doğru zamanda ilaç tedavisi ile hastalık AIDS evresine gelmeden yaşamlarını sürdürebiliyorlar.

HIV Nasıl Bulaşır?
HIV’in en yaygın bulaşma şekli ise korunmasız cinsel ilişki ve kaynağı belirsiz kan nakilleri. Ayrıca HIV, anneden bebeğe doğum sırasında ve emzirme süresince de geçebiliyor. Bununla berabae kan nakli olmaksızın HIV pozitif kan ile kirlenmiş aletlerle olan yaralanmalar da HIV kapmak için geçerli sebepler arasında.

Peki HIV Nasıl Bulaşmaz?
Yaygın kanının aksine HIV, temas, öpüşme, aynı ortamda bulunma ve aynı eşyayı kullanarak bulaşmaz. Ayrıca korunmalı cinsel ilişki de, HIV’in kişiden kişiye bulaşmasını engeller.

AIDS’in ilk göründüğü 1981 yılından itibaren 39 milyon kişi hastalık sebebiyle hayatını kaybetti. Halen de 35 milyon kişinin HIV taşıyıcısı olduğu bilinirken bunlardan sadece 13 milyonu tedavi altında.

Kaynaklar: Wikipedia, T24

You may also like...