Spor Gündemi 2015/2

Share

Spor gündeminde geride kalan haftanın öne çıkan olaylarını Anıl Yazar sizler için değerlendirdi.

YABANCI KURALI KALKIYOR

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlenen Antrenör Gelişim Semineri, Türk Futbolu’nun geleceği açısında önemli kararların açıklandığı günlere sahne oldu. Haliç Kongre Merkezi’ndeki semirede, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim yabancı oyuncu kısıtlamasıyla ilgili aldıkları yeni kararı açıkladı.

Kulüpler artık 28 kişilik oyuncu kadrosunda, 14 yerli 14 de yabancı oyuncu bulundurulabilecek.

Kulüpler 28 kişilik oyuncu kadrosunda 14 yerli 14 yabancı oyuncu bulundurulabilecek. Kulüpler 18 kişilik maç kadrosunda ise 11 yabancı futbolcuya yer verebilecek. Maç kadrosundaki 7 yerli futbolculardan en az birisi ise alt yapılardan çıkmak zorunda olacak ve 11 yabancı futbolcuyla sahaya çıkılabilecek. Yeni kurala göre Erkan Zengin, Veli Kavlak gibi başka ülkelerin milli takım formalarını giyen isimler artık yabancı oyuncu statüsünde yer alacak.

Yeni yabancı kuralı 2015-2016 sezonu için geçerli olacak. Her ne kadar TFF Başkanı Yıldırım Demirören bu kararı ‘Yerli Kuralı’ olarak açıklasa da bu yeni sistemin de çok akılcı bir planlamayla yapılmadığı görülüyor. Yabancı ülkelerin milli takımında oynayan yerli oyuncular, yabancı statüsünde sayılacak. Yedek kalecilerden bir tanesi Türk olmak zorunda olacak.

BORCU OLMAYANA SERBEST

Konunun en önemli yanı ise kulüplerin vergi borcu, oyuncuya borcu, UEFA’ya borcu varsa, transfer yapamayacak olması. Bundan itibaren sezon başında sadece 28 futbolcuya lisans verilecek. Ancak kulüplerin yabancı transferi için şu borçlarının bulunmaması gerek:

1-Vergi borcu
2-Sigorta borcu
3-Oyuncu borcu
4-UEFA’ya borç
5-FIFA’ya borç

Bu borçları olan kulüpler yabancı transferi yapamayacaklar. Bu şartlar altında bakıldığında Spor Toto Süper Lig’de sadece Gençlerbirliği transfer yapabilme şansına sahip. Ligde borçsuz tek kulüp olan Başkent ekibinin, duayen başkanı İlhan Cavcav ile yeni kuralın ardından nasıl bir transfer politikası izleyeceğini bir hayli merak ediyorum.

DERBİ GİBİ DERBİ

İtalya Serie A’da haftanın önemli maçlarından birinde, Roma derbisinde Roma ile Lazio karşı karşıya geldi. Lazio’nun 2-0 öne geçtiği karşılaşmada ev sahibi Roma, efsane kaptanı Totti ile iki gol bularak 1 puanı kurtarmayı başardı. Atılan goller ve tribünlerin atmosferi dışında maça her iki takımın oyuncularının hareketleri damga vurdu.

Fransa’da düzenlenen terör saldırısı nedeniyle konuk Lazio’lu futbolcular sahaya  ‘Je Suis Charlie’, ‘Ben Charlie’yim’ yazılı forma ile çıkarken, Roma’nın ikinci golü sonrası ise golü kaydeden Francesco Totti, sahadaki bir görevlinin telefonunu alarak  selfie çekti ve sevinç anını ölümsüzleştirdi. Totti’nin selfie’si sosyal medyada dakikalar içinde yayıldı ve hızla paylaşıldı.

Fransız Teknik Direktör Rudi Garcia, karşılaşmanın 81.dakikasında, takımına beraberliği getiren golleri kaydeden Totti’yi oyundan çıkarmak istedi. Oyuncu değişimi tabelasında, Totti’nin 10 numarasının göründüğünü fark eden Iturbe, kaptana “Sen kal, ben çıkarım” işareti yaptı ve  Garcia’ya doğru yöneldi.  Bunun ardından tabeladaki 10 numara, Iturbe’nin numarası 7 ile değiştirildi.

EFES’TEN HARİKA GERİ DÖNÜŞ

THY Euroleague’deki temsilcilerimiz haftayı 2 galibiyetle tamamladı. Galatasaray, deplasmanda Real Madrid’e 15 sayı farkla mağlup olurken, Fenerbahçe Ülker, Nizhny Novgorod deplasmanında farklı kazandı.  Anadolu Efes ise Unicaja Malaga karşısında bir ara 15 sayı farkla geriye düşmesine rağmen, kurt koç İvkovic önderliğinde yaptığı harika geri dönüşle salondan 74-70’lik skorla üstün ayrıldı.

KANARYA’DAN 38 SAYI FARK

Türkiye Basketbol Ligi’nde ise Galatasaray, TED Ankara Kolejliler’i son çeyrekteki etkili oyunuyla 75-67 ile geçerken, Fenerbahçe Ülker evinde Beşiktaş İntegral Forex’i 97-59 mağlup ederek haftanın maçında rahat bir galibiyet aldı. Ligde ilk yarının son haftasında bugün Anadolu Efes ile Türk Telekom karşı karşıya gelecek.

KADIN BASKETBOLUNA YAKIŞMIYOR

Cumartesi günü Edirne’de oynanan Edirne Belediyesi Edirnespor – İstanbul BGD maçının ardından, ilginç ve anlaşılması güç olaylar yaşandı. Edirne’de yaşayan dostlarımdan ve medyadan takip ettiğimiz kadarıyla gergin bir atmosferde oynan ve Edirne temsilcisinin galibiyetiyle tamamlanan maçın ardından İstanbul BGD’li Şaziye İvegin’e küfür edildiği ve maçın ardından soyunma odası koridorlarının karıştığı öğrenildi. Hatta İstanbul BGD kulübü yöneticilerinin Edirneli bir gazetecinin fotoğraf makinasını kırdığı iddia edildi. Basın toplantısında ise İstanbul BGD’li Şaziye İvegin ile bir basın mensubu arasında yaşanan tartışmanın videosu internette dolaşıyor. 

Ülke olarak her gün bir başka konuda ‘çırak çıkarılırken’, basketbol gibi bir sporun, üstelik kadın basketbolunun tüm diğer sporculara ve yöneticilere fair-play konusunda bir rol model olması gerekir. Ancak hem Edirne tarafı hem de İstanbul BGD tarafının açıklamalarından anladığım kadarıyla gereksiz ego nedeniyle bazı yöneticilerin ortamı gerdiğini düşünüyorum. Herkesi bu güzel oyunu kirletmemek adına sağduyuya çağırıyorum.

Anıl Yazar

Anıl Yazar

Üniversite'ye kadar lisanslı olarak basketbol oynayan ve 2008'den itibaren internet sitelerinde editör ve yazarlık yapmaya başlayan Anıl Yazar, Hürriyet gazetesi ve Nesine.com'da kadrolu olarak çalıştı. Londra'da, BBC Türkçe Servisinde de staj yapan ve burada BBC'nin eğitimlerine katılan Yazar, Serinletici'de spor içerikli yazılarının yanında gazetecilik başta olmak üzere hayatın diğer alanlarına dokunan yazılar yazıyor. Halen internet spor medyasında aktif olarak çalışan Yazar, Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü mezunudur. Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümünde yüksek lisans eğitimini devam ettiren Anıl Yazar, futbol, basketbol ve Formula 1’le ilgili yazılar yazması sebebiyle takipçisi olduğu bu konuların dışında bir tarih meraklısı ve farklı ülkeleri, kültürleri keşfetmeyi seven bir gezgindir.

You may also like...