Türkiye’ye Çip Fabrikası Kuruluyor

Share

Aselsan ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulan ve uzay, haberleşme ve enerji sektörlerinde teknoloji geliştirecek olan AB-MikroNano şirketinin temeli Bilkent Cyberpark Teknokent bölgesinde atıldı.

image

AB-MikroNano genel müdürü Prof. Dr. Ekmel Özbay, uzun süredir Aselsan ve Bilkent Üniversitesi’nin bu konuda çalışmaları olduğunu, üretilen çiplerin de beklenenden yüksek performans vermesiyle ortak bir şirket kurma kararı alındığını belirtti.

Ticari olarak da üretim yapacak olan tesisin üretime geçmesi durumunda Türkiye’nin dünya üzerinde mikro nano çip üretimi yapabilen dördüncü ülke konumuna geleceği belirtildi.

30 milyon dolarlık yatırımla kurulan AB-MikroNano şirketi, Aselsan ve Bilkent Üniversitesi yüzde 50’şer ortaklığına sahip.

Prof. Dr. Özbay, daha ortak çalışma ile son on yılda üretilen çiplerde galyum nitrat malzeme kullanıldığını ve bu malzemenin çok yüksek veya çok düşük sıcaklıklarda bozulmadan çalışabildiğini söyledi.

Üretilen çiplerin başta savunma, uzay ve enerji teknolojilerinde kullanılması bekleniyor. Ayrıca 4G ve 5G baz istasyonları için de çip üretecek olan AB-MikroNano sayesinde teknolojilerin Türkiye’de daha hızlı yaygınlaşması bekleniyor.

Kaynaklar: Tübitak, Donanım Haber

You may also like...