İki Yıl İçinde Tam Vücut Nakli Yapılabilir

Share

İtalyan cerrah Sergio Canavero, bir insandan alınan başın, başka bir donörden alınan vücuda nakledilebileceğini belirtti.

İki yıl içerisinde gerçekleşebileceği planlanan operasyonlarla organ ve uzuv nakillerinin ardından tüm vücut nakliyle tam bir çığır açılabilecek.

Bilim dergisi New Scientist’e konuşan Sergio Canavero, projesini Amerika’nın Maryland eyaletinde kongrede duyurmayı ve operasyonu gerçekleştirecek cerrah ekibini oluşturmayı planlıyor.

Tam vücut nakli operasyonlarının ölümcül hastalıkları olan kişilerin ömrünü uzatacağını belirten Sergio Canavero, “toplum istemezse bu ameliyatı yapmayacağım. Ama ABD ya da Avrupa’daki insanların istememesi, bunun başka yerde yapılamayacağı anlamına gelmiyor. Doğru olanı yapmaya çalışıyorum. Ama Ay’a gitmeden önce insanların arkanızdan geleceğinden emin olmalısınız” ifadelerini kullandı.

Dünyada ilk baş nakli denemesi 1954’te Sovyet cerrah Vladimir Demikhov köpekler arasında yapıldı. Denemelerini yaptığı hayvanlar 2-6 gün arasında hayatta kalabildi.

1970’te de ABD’de maymun başının bir başka maymun gövdesine nakledilmesi denendi ancak doktorlar omurilikleri birleştirmeyi başaramadı. Yapay solunumla hayatta tutulan maymun bağışıklık sisteminin başı reddetmesiyle 9 gün sonra öldü.

Kaynak: BBC
Sezin Nil Tufan

You may also like...