Marteniçka baharı müjdeliyor!

Share

1 Mart günü baharın gelişini simgeleyen Baba Marta (Marta Nine) şenlikleri bugün halen bir gelenek olarak devam ediyor. Şenliklerin en büyük özelliği ‘Marteniçka’ adı verilen kırmızı ve beyaz bilekliklerin dilek tutularak takılması…

Mart ayının gelmesiyle Bahar Şenliği’ni kutlayan Bulgar Ortodokslar, kendilerini kötülüklerden koruduğuna inandıkları ‘Martenitsa (Marteniçka)’ denilen takarlar. Marteniçkanın tarihinde en önemli yere sahip olan şekiller ‘Pijo ve Penda’ adıyla bilinen kırmızı ve beyaz ipten yapılmış kuklalardır. Beyaz renk erkeği, kırmızı renk ise kadını simgeliyor. Bir başka inanışa göre ise kırmızı renk hayatı ve kanı simgelerken, beyaz renk mutluluk anlamına geliyor.

1 Mart Günü Hediye Edilir

Eski zamanlardan bu yana süren Baba Marta, Bulgaristan’a has bir gelenektir. 1 Mart günü Bulgarlar yakınlarına ve arkadaşlarına ‘marteniçka’ olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Özellikle bileklik olarak takılan marteniçka’lar kırlangıç veya leylek görünceye kadar bilekte taşınırlar.

Marteniçka bileklikler baharın gelmesiyle çıkarılarak bir taşın altına saklanıyor. Bazen de hayattaki bütün zorlukların akıp gitmesi için suya atılıyor. Bir başka inanca göre de dileğin gerçekleşmesi için baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanıyor.

Marteniçka Nasıl Yapılır?

Marteniçkayı satın alabilirsiniz fakat işin en keyifli en geleneksel ritüeli, kendi ördüğünüz marteniçkayı takmaktır. Peki marteniçka nasıl örülür?

Bileğinizin kalınlığına göre, istediğiniz bilek boyundan biraz uzun gelecek biçimde hem beyaz hem de kırmızı ip kesin. Sonra beyaz ve kırmızı ipi uç uca bağlayın. Düğüm noktası ortada kalacak biçimde, bir elinizle kırmızı ipin boşta kalan ucundan tutun, ipi gerdirin. Diğer elinizle de beyaz ipin boştaki ucundan tutun ve gerdirmeyi bırakmadan, beyaz ipi saat yönünde çevirmeye başlayın. İpi çevirmekte zorlandığınız noktada gerdirmeyi bırakın, kırmızı ve beyaz ip birbirine dolanacak. Son olarak diğer uca da düğüm atın.

Ve son olarak mutluluk ve şans getirmesini dileyerek marteniçkayı bileğinize takın…

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...