Buruk Bir 8 Mart

Share

İlk olarak 8 Mart 1857’de ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı.

Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can vermesiyle gündeme geldi.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü 8 Mart’ta, aradan geçen yıllar boyunca malesef çok şeyin değiştiğini söylemek yanlış olur.

Ülkemizde de durum pek farklı değil. Başta Özgecan Aslan cinayeti olmak üzere sadece 2015 yılında 65 günde 56 kadın malesef ki şiddet sonucu öldürüldü.

Bir gün ile elbette hiçbir şey değişmez ancak en başta hepimizi hayata getiren bu yüce varlıklara; kadınlara olan farkındalığımızın artmasını sağlamak en büyük amacımız olmalı.

Serinletici ekibi olarak tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarız.

Tarihi kaynaklar: Wikipedia

You may also like...