Domuz Gribi Geri Döndü

Share

H1N1, ya da daha bilinen ismiyle domuz gribi 2009’da tüm dünyada yaşanan salgının ardından geri döndü.

Türkiye içerisinde 2015 yılında karşılaşılan 170 vakadan 11’i, domuz gribi sebebiyle yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada domuz gribinin salgın halini almadığının altı çizildi.

Dünyada ise domuz gribinden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Hindistan’da, hastalığa yakalanan 30 bin kişiden 1730’u yaşamını yitirmiş durumda.

Domuz gribinin belirtileri ateş, öksürük, boğaz-eklem ağrıları ve titreme ile normal gribe yakın seyrediyor. Hastalığın normal bir grip türü veya domuz gribi olup olmadığı ise ancak laboratuvar testleriyle anlaşılabiliyor.

Domuz gribinden uzak durmak için ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin sıraladığı bazı tavsiyeler ise şöyle:

  • Yüzünüze olabildiğince az dokunun.
  • Ellerinizi sık sık yıkayın.
  • Kalabalık ortamlarda daha az vakit geçirmeye çalışın.
  • Dengeli beslenin.
  • Uykusuz kalmayın.

Herhangi bir özel tedavi olmaksızın da iyileşilebilen domuz gribi için alınan ilaçlarsa, virüs vücuda geçtikten 48 saat içerisinde alınırsa en iyi etkiyi gösteriyor.

2009’da binlerce kişinin ölümüne yol açan H1N1 virüsü ilk olarak Kuzey Amerika’da domuzdan insana geçmiş ve bu yüzden hastalık domuz gribi adını almıştı.

Kaynak: BBC

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...