Uçaklarda Kokpit Kapı Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Share

Amerika’daki 11 Eylül saldırıları sonrası havacılıkta kokpit kapı sistemi baştan aşağı değiştirildi.

Ancak yeni uygulama, Germanwings kazasıyla beraber tekrar gündeme oturacağa benziyor.

İşte mevcut uygulamaya göre pilot kabin kapısının çalışma prensibi:

1-Normal uygulama: İçeri girmek isteyen ekip üyesi zile basıyor, pilotlardan biri otomatiğe basıp kapıyı açıyor.

2-Acil durumlar: Pilotlar zile cevap vermezse, kabin ekibinin bütün üyelerinin bildiği 3 haneli bir kodla kapı kilidi açılıyor. Ancak, şifre girildikten 30 saniye sonra ve sadece 5 saniye müddetle. Bu arada kapı itilip içeri girilmezse, kapı tekrar kilitleniyor.

3-Şüpheli durumlar: (2)’de belirtilen 30 saniye bekleme süresi esnasında pilotlar içeri giriş talebinde bir gariplik sezerlerse, kapıyı 5 ila 20 dakika kadar dışarıdan hiç açılmaz şekilde bloke edebiliyorlar. Mesela, bir hava korsanı silah tehdidiyle hostesi kapıya getirip, kodu girdirtirse, pilot delikten bakıp, hostesin yanında yabancı birini görüp durumdan şüphelenerek kapıyı içeriden bloke edebiliyor.

Germanwings 4U9525 olayında Fransız savcı, kaptan pilotun içeri giremesinin ancak (3)’teki prosedür yüzünden olabileceğini, bunun da yardımcı pilotun uçağı kasten düşürdüğünü gösterdiğini varsayıyor.

Kaynak: Ekşi Sözlük (gxl)

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...