İlber Ortaylı: Ne Başkanlığı Kardeşim, Çöker O Sistem!

Share

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’de yaşanan başkanlık sistemi tartışmaları için çarpıcı açıklamalarda bulundu.

CNN Türk’te Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan İlber Ortaylı, “Ne başkanlığı kardeşim ya? Burası Uruguay mı? Bizde başkanlık sistemi olmaz. Canı başkan olmak istiyor olsun ama Türkiye o sistemi kaldırmaz. Çöker o sistem, daha çok çatışmayı artırır sadece” dedi.

Ortaylı, Nazi dönemine göndermede bulunarak, “Hitler tarihin en korkunç totalitarizmiyle iktidara geliyor ve hep destek görüyordu” ifadelerini kullandı.

Seçimlerde “aman canım” düşüncesinin galip geldiğinin altını çizen Ortaylı, bu ifadeyi “Halkın ödeyeceği borçları, kredileri, küçük dünyaları ama büyük hayalleri var. ‘Aman canım verin gitsin’, ‘aman canım’ diye ev kadınları, kahvedeki adamlar söyler. Daha da önemli adamlara yakışmaz böyle şeyler ama maalesef bu ‘aman canımlar’ Türk siyasi hayatı için bir önem taşıyor” şeklinde açıkladı.

Günümüz Türkiye’sini 1933’lerdeki Hitler’in Almanya’sına benzeten Ortaylı, “1933’teki Almanya’daki insanlar ne yaptı sanıyorsunuz? Hitler tarihin en korkunç totalitarizmiyle iktidara geliyor ve hep destek görüyor. Ne zamana kadar? Karşısındakiler birleşene kadar. İşte bu aman canım düşüncesidir. İşsizlerden çok işini kaybetmek istemeyen küçük burjuvalar bu kararı verir” dedi.

Kaynak: CNN, T24

You may also like...