Bernie Ecclestone Formula 1 Kadınlar Şampiyonası İstiyor

Share

Formula 1’in patronu olarak tanınan Bernie Ecclestone, daha fazla kadın sporcuyu F1’e çekmek amacıyla kadınlar şampiyonası düzenlenmesini önerdi.

F1’de en son Willaims’tan Susie Wolff, 2014 yılında deneme sürüşüne çıkmış ve bu, son 22 yılda Formula 1 için kadın pilotlar adına bir ilk olmuştu.

Resmi olarak grand prix serüveni yaşayan son kadın pilot ise 1976’da piste çıkan Lella Lombardi idi. Eski GP3 sürücüsü Carmen Jorda ise Lotus ile anlaşmaya vardı ve bu sezon Cuma antremanlarında yerini alacak.

Ecclestone, Malezya’da İngiliz basınına yaptığı açıklamada kadın pilotlar için ayrı bir şampiyona düzenlenmesinin ilgi çekici olabileceğini vurguladı.

Ecclestone’un konuyla ilgili sözleri şöyle:

Kadın pilotlara da kendilerini göstermeleri için bir şans vermek bence iyi bir fikir. Her nedense kadın sürücüler katılım göstermiyorlar ve bunun sebebi kesinlikle onları istememiz değil. Elbette onların da bu sporda aktif olarak yer almalarını istiyoruz çünkü hem izleyicilerin dikkatini çekerler hem de çok sayıda sponsor bulabilirler.

Bir yerden başlamamız gerek bu nedenle ayrı bir şampiyona düzenlenmesi fikrimi sizlerle paylaştım. Böylelikle kadın pilotlar F1’e katılabilir, dünya şampiyonası yarışlarından önce piste çıkabilirler. Ya da Cumartesileri yarışırlar ve kendi takvimleri olur.

Ecclestone’un kadınlar şampiyonası önerisini uygulamaya yönelik henüz somut bir adım atılmazken motor sporları yönetim kurulu FIA, son dönemin en çok konuşulan konularından birisi olan kadınlar için ayrı yarış serisi fikrini tam olarak incelemeden reddetmeyeceğini açıkladı.

Eski bir ralli pilotu olan ve şu anda FIA’nın kadınlar için oluşturduğu komisyonun başında yer alan Michele Mouton, bu fikrin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Mouton “Tamamen kadınlardan oluşan bir seri fikrini düzgün bir şekilde değerlendirmeden reddedemeyiz. Ancak mücadele eden birisi olarak kendi deneyimlerime bakarsak, ben kadınların erkek rakipleriyle aynı seviyede mücadele etmesi gerektiğine inanıyorum. Çok nadiren de olsa kadınlar bunun olabileceğini yıllarca gösterdiler. Motor sporları kadın ve erkeklerin birbirlerine karşı aynı kurallarda mücadele edebilecekleri 3 spordan (at yarışları ve yelken) birisi. Bu seviyede mücadele performansı gerçekten gösteriyor ve atletleri cinsiyetine bakmaksızın en iyi olması için zorluyor. Motor sporlarının herkese açık olduğu yönünde, herkesin aynı yerde başarma potansiyeline sahip olduğu şeklinde devam etmeliyiz.” dedi.

Bununla beraber motorsporları ile son yıllarda iç içe olan kadın pilotlardan ve aynı zamanda Mercedes yöneticisi Toto Wolff’ün eşi Susie Wolff ile Formula 3 pilotu Tatiana Calderon’un bu fikre sıcak bakmadığı biliniyor.

Kaynaklar: Eurosport, Türkiye F1, TRF1

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...