Avrupa’nın En Yeni Ülkesi: Liberland

Share

Tuna Nehri kıyısında Sırbistan ve Hırvatistan arasında 7 km² alanda yeni bir devlet kuruldu: Liberland.

liberland-bayrak

Vik Jedlicka tarafından 13 Nisan 2015’te kurulan devlet henüz uluslararası hiçbir kuruluş tarafından tanınmadı ve varlığı şimdilik sadece internet üzerinden olduğu için kendisine “online devlet” de deniyor olabilir ancak Liberland için yayınlanan onlie göç formu büyük ilgi çekmiş durumda.

50 bin olarak açılan göçmenlik kontenjanı için aralarında Türklerin de olduğu pek çok ülke vatandaşı başvururken Liberland’ta en çok yaşamak isteyenler ise 20 binden fazla başvuru ile Mısırlılar oldu.

Vik Jedlicka’nın vatandaşlık için yayınladığı koşullar arasında; farklı ırk ve dine saygı duymak, sabıka kaydı olmamak, diğer insanların mülkiyet hakkına saygı göstermek ve ihlal etmemek, aşırılık yanlısı olmamak gibi maddeler yer alıyor.

Liberland nerede?

7 km²’lik Liberland tam olarak Tuna Nehri kıyısında, Sırbistan ve Hırvatistan arasında yer alıyor.

liberland-harita

Bağımsızlığın ilan edildiği bölge Hırvatistan ve Sırbistan’ın sınır anlaşmazlığının yaşandığı bölgelerin dışında olduğu ifade edilmiş, bu bölge üzerinde Hırvatistan ve Sırbistan’ın yanı sıra başka herhangi bir ülke tarafından da hak iddia etmediği belirtilmiş ve bölgenin terra nullius (Latince sahipsiz toprak) olduğu iddia edilmiştir.

Kaynaklar: Wikipedia, T24

You may also like...