Zeki Alasya Yaşamını Yitirdi

Share

Sinema ve tiyatro sanatçısı Zeki Alasya, karaciğer yetmezliği sebebiyle yaşamını yitirdi.

zeki-alasya

Usta sanatçı karaciğer hastalığı sebebiyle 22 Nisan 2015’ten beri Koç Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Zeki Alasya’nın 8 Mayıs’ta saat 10:30 civarında hayatını kaybettiği belirtildi.

Zeki Alasya’nın Kısa Yaşam Öyküsü:

18 Nisan 1943 yılında doğan Zeki Alasya, Aslen Kıbrıslı, İstanbul doğumlu Türk tiyatro ve sinema sanatçısı. Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa’nın yeğenidir.

Robert Koleji’den mezun olan sanatçı sanat hayatına da 1959’da MTTB tiyatrosunda amatör olarak başladı. Arena, Genar ve Ulvi Uraz tiyatrolarında çalıştıktan sonra Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı.

Film çevirmeye 1973’ten sonra başladı. Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. Birçok filmde yer aldı ve 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca Devlet Sanatçısı unvanı almıştır. Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire, Güler Misin Ağlar Mısın, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip gibi filmleriyle eşleştirilmiş bir komedyen olarak ün kazandı. İlk yönetmenlik deneyiminide yaşadığı kariyerinde önemli yere sahip 1977 ve sonrası filmleri olan Aslan Bacanak, Sivri Akıllılar, Caferin Çilesi, Petrol Kralları, Doktor, Köşe Kapmaca, Vay Başımıza Gelenler ve Elveda Dostum yer alır. Akasya Durağı dizisinde Nuri Baba karakterini canlandırmıştır. Son dönemde Küçük Ağa dizisinde Mehmet Ağa karakterini canlandırmıştır. Dizi düşen reytingler yüzünden final yapmıştır.

Zeki Alasya, 8 Mayıs 2015 günü, 72 yaşında hayatını kaybetti.

Metin Akpınar: Zeki Alasya benim yarımdı, canım gitti

Zeki Alasya, Metin Akpınar

CNN Türk canlı yayına bağlanan Metin Akpınar, Zeki Alasya için şunları söyledi:

“Zeki Alasya benim yarımdı. Yarım gitti, canım gitti. Herkes için büyük kayıp. Her ölüm gençtir ama Zeki çok genç öldü. Maalesef karaciğerde bir olumsuzluk oluşmuştu. Çok geç fark edilmişti, yapacak bir şey yoktu. Son zamanda hoş tutmaya çalışıyorduk. Olabildiğince rahat ettirmeye çalışıyorduk. 15 gündür çok kötü bir tablo vardı.

Kader bizi adeta birleştirmişti. Babalarımız aynı firmada çalışırlardı. Annelerimiz vefat ettiğinde imamları bile aynıydı. Bu yazgı bizi birleştirdi ve ölüme kadar da ayrılmadık. Ayrılık dedikoduları saçmasapan dedikodulardı. İşte şimdi ayrıldık, sevinenler kına yakabilir.”

Kaynaklar: Wikipedia, CNN

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...