İzinsiz SMS Mesajları Devam Ediyor

Share

1 Mayıs 2015 ve sonrası için geçerli olan ve firmaların kullanıcılara izinsiz SMS ve elektronik posta göndermesini önleyen düzenleme bekleneni veremedi.

sms-kisa-mesaj

İzinsiz olarak gelen mesajlarda sadece yüzde 10’luk bir düşüş olduğu kaydedilirken, uzmanlar yönetmeliklerin çıkmaması nedeniyle izinsiz SMS gönderilerinin devam ettiğini belirtiyor.

Kanunda neyin tüketicinin isteği dahilinde olup olmadığı net olarak belirtilmediğinden firmalar 1 Mayıs öncesi alınan bazı mesajları onay mesajı olarak kabul edip reklam içerikli mesajlarını göndermeye devam edebiliyorlar.

1 Mayıs sonrasında uygulanması beklenen sistem ise tüketicilerin herhangi bir onay vermemesi halinde firmaların tüketicilere mesaj yollayamaması yönündeydi. Bazı firmaların bu onayı da “reklam mesajı istemiyorsanız mesaj atın” şeklinde kötüye kullandığı da karşılaşılan durumlar arasında.

Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yönetmelikte bazı açık noktalar bulunduğunu ancak asıl markaların vatandaşın şikayet edemeyeceğini varsayarak izinsiz SMS yasağını deldiğini belirterek, şunları söyledi:

“Şu anda bu tarz SMS ve e-posta gönderen firmaları şikayet etmek zor. Bu kolaylaştırılmalı. e-devlet üzerinde mobil imzası olanlar şikayet edebiliyor ki mobil imza çok az kişide var. Ya da bir sürü doküman hazırlayıp Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın illerdeki müdürlüklerine gitmeniz lazım. Resmen şikayet etmeyin noktasına getiriyorlar. Markalar vatandaşın şikayet etmeyeceğini varsayarak SMS göndermeye devam ediyor. Yönetmelik çıkana kadar birkaç ay daha bu belirsizlik sürebilir.”

Kaynak: Milliyet

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...