İnsanlar Neden Esniyor?

Share

Uyku vaktimiz geldiğinde, sıkıldığımızda ve uyandığımızda hatta uykumuzda bile esneriz. Beynimizi bilgisayara benzetecek olursak, esnemek bilgisayarın fanı gibidir. Ayrıca esnemeyle birlikte, gerinme sonucunda kaslara baskı ile vücut hazır hale gelir ve sonra harekete başlarız.

one cıkan gorsell

Psikolog Barış Gürkaş, geçmişte bilim adamlarının esnemenin vücudun oksijen ihtiyacından dolayı olduğunu belirttiklerini, ancak bunun bugünlerde kabul görmediğini ifade ederek, “Son zamanlardaki en popüler ve en ilginç bulgu, beynimizi soğutmak için esnediğimiz” dedi. Araştırmalara göre beyin düşük ısıya ihtiyaç duyuyor ve esnemek kan akışını hızlandırıyor ve kan akışı sayesinde beyin soğuyor ve daha iyi çalışıyor.

yawn 3

Bu yazıyı okurken kaç kere esnediniz acaba, dikkat ettiniz mi? Esnemenin bulaşıcı etkisi en sık kendi ailemiz içinde, bunu arkadaşlarımız takip ediyor ve en son olarak yabancıların esnemesi esnememize sebep oluyor (Norsica et al, 2011). İlginç olanı esnemenin bulaşıcı etkisi duygusal olarak bir bağ kurmadığımız kişilerde daha az olması.

Kaynak: İHA

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...