iOS 9’daki Yenilikler Neler Olacak?

Share

Yazılımsal anlamda iOS 8 ile bazı sıkıntılar yaşayan Apple, mobil işletim sisteminin yeni sürümü iOS 9’da bunları çözmeyi hedefliyor.

ios9 (1)

İşte iOS 9’la gelecek olan 9 yenilik:

1- Home uygulaması

9to5Mac sitesinin kaynakları Apple’ın, HomeKit sertifikalı cihazları kontrol etmek için iOS 9’da Home isimli bir uygulama duyuracağını düşünüyor. ullanıcıların Siri veya Home uygulaması aracılığıyla iOS cihazlarından evdeki akıllı cihazları kontrol edebileceğini yazdı. Uygulama ikonunun ise koyu sarı bir zemin üzerine kabartmalı ev olacağı belirtiliyor.

2- Yeni yazı tipi

ios9 (8)

Apple Watch işletim sisteminde (Watch OS) kullanılan San Francisco yazı fontunun iOS 9 ve OS X 11’de standart font olarak yer alması bekleniyor. Apple normalde font olarak iOS ve OS X’te Helvetica Neue kullanıyor.

3- Bölünmüş ekran

ios9 (7)

iPad’in kullanım sürecini çok farklı bir seviyeye taşıyacak olan bu bölünmüş ekran özelliğin önümüzdeki ay düzenlenecek WWDC konferansı kapsamında tanıtabileceğini, yıl sonunda yayınlanacak iOS 9’la da aktif olarak kullanıma sunabileceğini söylüyor.

4- Geliştirilmiş haritalar

ios9 (6)

Apple içinden bir kaynaktan gelen bilgiye göre Apple Harita’nın iOS 9’la daha fazla özelliğe sahip olacağı netlik kazanmış oldu.Ulaşım sekmesinde eklenilen bu harita özelliğinin detayları ve bölgelere göre kullanım farklılığı gösterip göstermeyeceği bilinmiyor. Ancak Apple’ın uzun süredir özellikle Amerika’da özel araçları ile harita gelişimini sağlamak için veritabanı oluşturduğu biliniyordu.

5- Müzik

ios9 (5)

iOS 9 kesinlikle yeni bir müzik uygulamasıyla (Beats) gelecek. 2013’ten bu yana güncellenmeyen iTunes 11 yenilecek ve bu uygulamayla daha uyumlu ve özellikli olacak. Tüm arayüzü değişecek. Apple’ın Beats ile Spotify ve Pandora gibi rakiplerin üstesinden gelmeye çalışması için pek çok sebebi olduğu söyleniyor.

6- Kişiselleştirme

ios9 (4)

Android gibi kişiselleştirme olanağı artırılacak. iOS işletim sisteminin en büyük eksikliği olarak gösterilen “kişiselleştirme” özelliği sıkıntısı iOS 9 ile bitiyor. Bu iOS 8 ile giderilememiş, biraz makyajlanmış bir durumdu. Ancak iOS 9 bu özelliği tamamen kullanıcının kontrolüne bırakabilir. İstediğimiz gibi bir arayüz tasarlayabilir ve kullanabiliriz. Bu özelliklik Apple App Store’da artık temalar görebileceğimiz anlamında geliyor.

7- Siri

ios9 (3)

Siri’nin yetkileri artırılacak. iOS 9 sadece iPhone’ları bağlayan bir işletim sistemi değil. Tüm Apple platformlarında çalışıyor. iOS 9 ile Siri hangi platformda nasıl davranacağını tanımlayabilen bir altyapıya ulaşacak.

8- Toplu taşıma uygulaması

ios9 (2)

Toplu taşıma uygulaması olacak. Evet, iOS 9 metro, tren, havayolu ve karayolu gibi çoklu ulaşım ağlarına ulaşabilen bir uygulamayla gelecek. Bu uygulama bilet fiyatlarından, sefer saati değişikliklerine kadar hemen her şeyi kontrol ederek bize bildirecek. Bir noktadan bir noktaya nasıl gidilebileceği hakkında çözümler önerebilecek.

9- Performans

ios9 (1)

Performans sorunlarıKesinlikle iOS 8’de yaşanan hiçbir sıkıntı iOS 9’da yaşanmayacak. Mükemmel bir performansı olacak. Daha hızlı ve az RAM tercih eden bir algoritmaya sahip olacak.

Kaynaklar: 9to5Mac, CNN

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...