‘Akıl Oyunları’ Filmindeki Matematikçi John Nash Trafik Kazasında Öldü

Share

Russell Crowe’un başrolünde oynadığı Akıl Oyunları (A Beautiful Mind) filmi ile hikayesini tüm dünyanın öğrendiği matematikçi John Nash ve Alicia trafik kazasında yaşamını yitirdi.

HONGKONG

Princeton Üniversitesi Profesörü olan 86 yaşındaki John Nash ve 82 yaşındaki eşi Alicia’nın içinde bulunduğu taksinin yol kenarındaki parmaklıklara çarptığı belirtiliyor.

New Jersey Eyaleti Emniyet Müdürü Gregory Williams, Nash ve eşinin çarpışmanın etkisiyle aracın dışına fırladığını ve muhtemelen kaza sırasında emniyet kemerlerinin takılı olmadığını belirtti.

Nash’in kendisine 1994 yılında Nobel ödürünü getiren akademik başarıları kadar, paranoid şizofreni ile mücadelesi de hayatının filme konu olmasına neden olmuştu.

John Nash ve Alicia aynı zamanda ruh ve sinir hastalıkları alanında yaptıkları hasta bakımı çalışmalarıyla da biliniyordu.

Nash hafta başında Norveç’e gitmiş ve prestijli Abel matematik ödülünü kabul etmişti.

John Nash, eşi Alicia ile 1957’de evlenmişti. O dönemde ‘matematiğin yükselen yıldızı’ olarak görülüyordu.

Ancak kısa süre sonra ağır şizofreni belirtileri göstermeye başlamıştı. John Nash, çevresindeki kırmızı kravatlı kişilerin Komünist casuslar olduğunu düşünmeye ve ülkeyi içten içe ele geçirmeye çalıştıklarına inanmaya başlamıştı.

150524153758_john_alicia_nash

Ünlü matematikçi bu kaygılarını Washington’daki yetkililere yazdığı mektuplarda da dile getiriyordu.
Nash’in ‘dengesiz’ davranışları evliliğine de yansımış ve John – Alicia çifti 1962’de boşanmıştı.

Boşanma sonrasında da görüşmeye devam eden çift, John Nash’in tedavi ile durumunun iyiye gitmesi üzerine önce 1980’de tekrar birlikte yaşamaya başlamış, ardından da 2001’de tekrar evlenmişti.

John Nash’i canlandırdığı rolüyle Oscar ödülüne aday gösterilen Avustralyalı aktör Russell Crowe, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda “Şoktayım… Kalbim John & Alicia & aileleriyle. Muhteşem bir işbirliğimiz olmuştu. Güzel akıllar [Beautiful Mind – Filmin orjinal adı], güzel kalpler” dedi.

Kaynak: BBC

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...