‘Hayır’ Demenin Zamanı Geldi!

Share

Mutlu olmanın kuralı mı olurmuş demeyin. Kendimizi huzurlu ve mutlu hissetmek için uygulamamız gereken birkaç kural var. Aslında tam olarak dört tane. Bu dört ilkeyi alışkanlık haline getirerek ve hayatımızı dilediğimiz gibi yaşayabiliriz. ‘Artık istediğim gibi yaşamanın zamanı geldi’ diyorsanız bu yazıyı dikkatli okuyun.Group of happy people hugging and cheering

Mutlu bir hayat için şu dört ilkeyi alışkanlık haline getirin: Hayır demeyi öğrenin, negatif insanlardan uzak durun, kimseyi değiştirmeye kalkmayın, hayatınızı başka insanların hayatıyla kıyaslamayın…

‘Hayır’ diyebilmeyi öğrenmek hayatımızı kolaylaştırıyor. Çoğu zaman hayır diyemediğimiz için kendi hayatımızı zorlaştırıyoruz. Yardım edemeyeceğimiz projelere girişiyor, gitmek istemediğimiz yerlere gidiyoruz. Bu durum günün sonunda mutsuz olmamıza sebep oluyor.

Just Say No card with a beach on background

Çoğu zaman kendi hayatlarında mutsuz olan insanlar, çevrelerindeki insanları da mutsuz edebilme yeteneğine sahiptir. Çünkü stresin yayılmacı etkisi, girdiği ortamda herkesi bir anda sarabilir. Bu sebeple bu insanlardan uzak durmaya çalışmak sizi bir miktar da olsa koruyacaktır.

Hayatımızdaki insanları değiştirmek istiyoruz. Ancak karşısındaki insanı değiştirmek için öneriler duymak isteyen kişi, psikologlardan aldıkları terapi süreci sonunda kendi davranış ve beklentilerini değiştirerek, karşısındaki insanın ona adapte olmasını sağlıyor. Yani karşınızdakini değiştirmeye kalkmadan önce değişime kendimizden başlamamız gerekiyor.

two girlfriends outdoor

Kıyaslama durumu günümüzde her zamankinden daha fazla karşılaştığımız bir durum haline geldi. Bunun en önemli nedeni sosyal medyanın fazlaca hayatın içinde olması. Sosyal medyanın insanların teşhirci yanlarını çok daha fazla ortaya çıkarması, kişilerin yaşamadıkları hayatları yaşıyormuş gibi göstermelerine sebep olabiliyor. Bu nedenle kendimizi başkalarıyla kıyasladığımızda daha eksik hissetmemize neden olabiliyor.

145555736

Bu hayat sizin! Başkalarının düşünce ve isteklerine göre yaşamayı bırakın ve hayatınızın kontrolünü ele geçirin. Omuzlarınızdaki yüklerden kurtulun, mutlu olun. Mutlu olmak işte bu kadar kolay…

4

Psikolog Barış Gürkaş

Kaynak: İHA

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...