‘Yanınızdayız’

Share

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı MİT TIR’ları haberinin ardından tehdit etmesine tepki yağıyor. Her kesimden çok sayıda isim Cumhuriyet Gazetesi’ne ve Can Dündar’a yönelik baskıyı kınayarak “yanınızdayız” mesajı verdi.

CUMHURIYET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Bedelini ağır ödeyecek’ diye tehdit ettiği Cumhuriyet Gazetesi’ne ve Can Dündar’a Türkiye’den ve yurt dışından çığ gibi destek yağdı. İşte ‘yanınızdayız’ mesajlarından birkaç örnek:

Orhan Pamuk: Değerli gazeteci Can Dündar’a ve modern tarihimizin artık ayrılmaz bir parçası olan Cumhuriyet Gazetesi’ne devletin en yüksek yerinden yapılan baskıları yanlış buluyor ve kınıyorum. Basın özgürlüğünün arkasında halkın bilgilenme hakkı yatar ve bu ilke, düşüncelere katılalım, katılmayalım her demokrasinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Türkiye’yi yalnızca hükümeti destekleyen gazetecilerin rahatça konuşabildiği bir ülke olarak resmetmek isteyenleri haklı çıkarmayalım! Demokrasi ve düşünce özgürlüğü, seçim heyecanı ve öfkesine feda edilmemeli! Çünkü daha hoşgörülü ve gülümser olmak da mümkün.

Sezen Aksu: Latince bir söz vardır. ‘Veritas vos liberabi’, ‘Gerçek seni özgür kılar’. Ben derim ki; Hakikat herkesi özgür kılar, ondan rahatsız olanları da!

Selçuk Yöntem: Gazeteciliğin görevi gerçekleri yansıtmaktır. Bu çaba tarih boyunca değişmemiştir. Can Dündar bu çaba ile görevini Yerine getirmiştir. Kutluyorum.

Sevinç Erbulak: Çok sevgili Can Dündar’ın yazısının ışığında bende bu yolsuzlukları yapanın peşini bırakmayacağım.

Bıçak Kemiğe Dayandı

Emre Kınay: Can Dündar elbette yalnız değildir. Halkından bu kadar gizli bir iş çeviren bir yapının meşrutiyeti çok tartışmalıdır. Ben ne dersem o bir faşizim cümlesidir ve bunu söyleyen kişinin faşist olduğu tartışmasızdır. Tehdit, hakaret, küfür yıldırma artık geçerli değildir. Bıcak kemiğe dayandı. Paraleller, hırsızlar ve yarattığınız yandaş zenginlerle beraber yürüdüğünüz yollarda şarkıları beraber söylediniz. O yüzden ne Can Dündar ne bu ülke sahipsiz değildir. 20 sorunun cevabını ısrarla bekliyoruz.

Rutkay Aziz: Bütün bu baskı ve yıldırmalara, linç ettirmeye ve tüm sorumsuzluklara karşı ‘sorumlu biziz’ demeyi tarihi bir görev sayıyor, gazetemizle tam bir dayanışma içinde olduğumuzu da bildirmek istiyorum.

Haldun Dostoğlu: Her yerde, hep dayanışma. Can Dündar ve tüm Cumhuriyet’in yanındayız.

Hepimizi Cumhuriyet’iz

Pelin Batu: Hepimiz Cumhuriyet’iz demek istiyorum. Burada sorumlu bir vatandaş olarak, başbakan Davutoğlu’nun dediği gibi kimseyi ilgilendirmez değil; hepimizi ilgilendiren bir durum var. Dolayısıyla hepimiz sorumluyuz. Bu çirkin saldırı ve tehditkâr tavra karşı her kesimden insanın birlik içinde hareket etmesi çok umut verici.

Ayşe Kulin: Maalesef konuk yazar olduğum için ön saflarda yer alamadım. Keşke dün benim de resmim orada basılsaydı. Çünkü ben de, haber alma özgürlüğünün kısıtlanmasına karşıyım ve Can Dündar’ın tam arkasındayım.

Rabia Çapa: Gazeteciler haber vermekle yükümlüdürler. Bu yüzden hiç bir yönetim onlara engel olmamalıdır. Onları özgür olmalılar.

Beren Saat: Demokrasi Treni’nden istedikleri zaman ineceklerini söyleyenler, demokrasi kelimesinin bütün Türkçe Sözlüklerden çıkarıldığını zannetmesinler; hala O’na inanan, O’nu savunan, O’nun sorumluluğunu taşıyan bizler varız.

78’liler Kuşağı Can’larının Yanında

78’liler Girişimi, Cumhuriyet Gazetesi’ne gönderdiği mesajda ‘Can Dündar yalnız değildir’ diyerek şunları belirtti: “Araştırmacı gazeteci somut gerçeklerle yalanlanarak ölü gazeteciler mumyalar müzesine kaldırılabilir; türlü baskı ve tehdit yollarıyla değil… Kuşağımızın medyadaki vicdanlı ve özgürlükçü sesi Can Dündar yalnız değildir; 78 Kuşağı, on binlerce üye ve potansiyeliyle, Can Dündar’ın yanında! Can Dündar hep 78’lilerin yanında oldu, 78’liler de hep Can’larının yanında olacak!”

Kaynak: Cumhuriyet

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...