Solar Impulse Japonya’ya Dönmek Zorunda Kaldı

Share

İsviçreli pilot André Borschberg güneş enerjisiyle çalışan tek kişilik uçağıyla Büyük Okyanus’u aşma girişimini kötü hava koşulları yüzünden yarıda keserek Japonya’ya inecek.

150309053101_solar_impulse_2_test_flight_624x351_epa

Kanatları bir yolcu uçağınınkinden daha büyük, ancak ağırlığı bir otomobil kadar olan Solar Impulse, Nanjing’den Türkiye saatiyle 21.39’da havalanmıştı.

Borschberg, altı gün sürmesi beklenen 8 bin kilometrelik Çin-Hawaii yolculuğunun ilk 36. saatindeydi.

Solar Impulse ekibi, projeyi sürdürebilmek için şimdi Japonya’da havanın açılmasını bekleyecek.

Monaco’daki kontrol merkezinden uçuşu izleyen Bertrand Piccard, “Yiğitlik yapacak kişiler değiliz. Bir kâşifiz. Güvenlik, önceliklerimizin en başında geliyor. Uçağın durumundan herkes memnun ama hava koşulları uygun değil. Nagoya’ya inerek havanın düzelmesini bekleyeceğiz.” dedi.

Büyük Okyanus’u geçme girişimi, güneş enerjisiyle çalışan uçağın dünyanın çevresini dolaşma denemesinin yedinci ayağını oluşturuyor.

Proje, Mart ayında Abu Dabi’den başlamıştı.

Ancak uçak okyanusta ideal hava koşullarının oluşmaması nedeniyle bir aydan uzun bir süredir Çin’in doğu kıyısında bekliyordu.

Uçağın ilerleyebilmesi için rüzgara ve kanatlarındaki pillerini için açık havaya ihtiyacı var.

Pillerinin akşam gün batımına kadar dolması ve bu yolla ertesi gün güneş doğuncaya kadar yoluna devam edebilmesi gerekiyor.

Kaynak: BBC

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...