7 Haziran Sonrası Koalisyon Senaryoları

Share

Geçtiğimiz hafta 7 Haziran genel seçim maratonunu atlatan Türkiye’nin elinde geçmişe oranla daha dengeli dört partili bir parlamento ve koalisyona ışık tutan bir milletvekili dağılımı oluştu.

koalisyon

AKP’nin azınlık hükümetini hiçbir partinin kabul etmeyeceğini düşünürsek koalisyon senaryolarının su yüzüne çıkma kaçınılmazlığı ile karşı karşıya bulunmaktayız.

Senaryo 1: AKP-MHP

Seçim öncesi MHP’li Meral Akşener’e yapılanlar karşısında kendisine bir meclis başkanlığı ve MHP’ye birkaç bakanlık ile sağlanabilecek bir senaryo. Geçmişte AKP ile iktidar kurmama açıklamaları yapan MHP’nin fikrini kolaylıkla değiştirebilecek dinamikler iki parti arasında fazlasıyla mevcut. Örnek olarak 2007 yılında Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesine, meclise girerek yeterli milletvekili sayısını sağlayan MHP ön ayak olmuştu. Ayrıca MHP’nin hiçbir zaman HDP kadar güçlü “AKP ile koalisyon yapmayacaız” demediğini hatırlamak lazım.

Senaryo 2: AKP-CHP

Türk seçim gelenklerinde bulunmayan ancak ülkece sıkça örnek almayı sevdiğimiz Almanya’da uygulanan, ilk iki partinin kuracağı büyük koalisyon formülü. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu böyle bir seçeneğe “AKP ile çok farklı çizgilerimiz var” tonunda bir cevap verse de, Davutoğlu’nun kendilerine gelmesi halinde görüşmeye açık oldukları mesajını iletmeden geçmedi.

Senaryo 3: CHP Azınlık Hükümeti

Burada kilit nokta elbette MHP ve HDP’nin aynı çatı altında kolay kolay toplanamayacak olması.

AKP ile kimsenin koalisyona yanaşmaması ve Cumhurbaşkanı’nın 7 Haziran’ın en güçlü ikinci partisi CHP’yi görevlendirmesi sonrası oluşabilecek seçenekler arasında CHP-MHP koalisyonuna HDP’nin dışarıdan güven oyu vermesi gayet olası bir çözüm.

You may also like...