iOS 9 Mu, Android M Mi?

Share

Apple, WWDC 2015 yıllık geliştiriciler konferansında yeni mobil işletim sürümü iOS 9’u tanıttı ve hemen ardından şirket, yine geliştiriciler için beta yazılımını sundu. Tam sürümü olmasa da iOS 9’un tüm yeni özellikleri ortaya çıktı ve ezeli rakibi Android ile arasındaki farklar da belirlendi.

android--1

iOS 9’un Android’de zaten olan yeni özellikleri!

9m0

iOS 9 bazı yeni özelliklerle geldi ancak bu özelliğin bir kısmı zaten Android platformunda kullanılıyor. Tabii ki mobil sektöründe rakiplerinden ilham almak standart bir uygulamadır. Ancak iOS ve Android arasında bu gerçekleşince mobil kullanıcılar bunu bir üstünlük olarak görüyor.

Bu durum tabii ki de sadece iOS ve Android platformuyla sınırlı değil. BlackBerry ve Windows Phone gibi rakipleri de mevcut ancak iOS ve Android mobil platformunun en büyük bölümünü kaplıyor.

Apple Maps ilk sunulduğunda kullanıcılar tarafından birçok eleştiriye maruz kalmıştı. Çünkü yeni harita uygulamasında bir sürü hatalar mevcuttu. O zamandan bu yana Apple Maps geliştirildi ancak, Google Maps kadar kullanıcıya hitap edemedi. iOS 9 ile Google Maps’ın üç somut özelliği Apple Maps’e geldi. Bu özelliklerden biri Trafik Raporları.

Haritalar – Yeni Transit

har0

Apple Maps’in bir diğer önemli yeni özelliği toplu taşımacılık konusunda size bilgi veren Yeni Transit oldu. Bu harika özellik yıllardır Nokia HERE ve Googl Maps üzerinde mevcut ve Android cihazlarda kullanılabiliyordu.

Haritalar – İlgili noktaları arama

harita

Özellikle iOS 9 ve Siri Daha iyi içeriksel farkındalık getirmek Apple’ın çabalarının bir parçası oldu. Buna ek olarak Apple Maps, size uygulama içinde yakınlardaki ilgili noktaları aramanıza izin veren bir özellikle sunuldu. Ancak bu özellik, Android M ile Android platformuna iOS’tan önce girdi.

Siri – Akıllı bildirimler

akillibild

Siri, konum, zaman, açtığınız uygulama, son dinlediğiniz şarkılara ve daha fazlasına duyarlı olarak çalışacak. Google Now’a benzer şekilde daha akıllı bildirimler de yapacak. Örneğin trafiğin yoğun olduğu saatte randevunuz için daha erken hareket etmeniz gerektiğini haber verecek.

Siri – Hatırlatmalar

Siri artık daha akıllı. Ve artık bazı hatırlatmalar yapabiliyor. Yapacağınız aramalarda tam istediğinizi verecek olan Siri’de aynı zamanda konum desteğiyle evinize geldiğinizi, arabanıza bindiğiniz gibi bilgilere sahip olacak. Ancak Google’ın Android M üzerinde sunduğu Now on Tap özelliği daha fazlasını sunuyor ve daha umut verici.

Siri – Ses ile arama

sir

Siri, iOS 9’da yüzde 40 oranında daha hatasız yanıt verecek. Siri ve Spotlight arama özelliği bir araya gelecek ve iOS üzerindeki aramalarınıza dair tüm sonuçlar daha akıllı bir şekilde sonuçlandırılacak. Bu özellik Android’de uzun süredir mevcut.

Apple Music

mus

Tarza ve o an ki ruh haline uygun seçilebilen şarkılara, albümlere ve müzik dünyasıyla ilgili tüm haberlere Apple Music sayesinde erişim sağlanabilecek. Apple Music’in en farklı yönü ise sanatçılarla hayranların bir araya gelinebilmesi olacak. Örneğin Tarkan’ın Apple Music’te resmi bir hesabının olduğu, en yeni şarkılarını ve demolarını paylaştığı bir kanalı olabilecek. Apple’ın yeni müzik servisinin benzer özellikleri Android’in Play Music ve aynı zamanda Spotify ve Deezer gibi üçüncü parti uygulamalarda mevcut.

Çoklu görev özelliği

multi

Apple iOS 9 ile birlikte çoklu görev özelliğini de getirdi. Samsung ve LG’nin uzun süredir phablet telefonlarında kullanıcılarına sunduğu bu özellik, sadece iPad üzerinde kullanılabilecek.

Düşük güç modu

pil

Apple’ın iOS 9 ile birlikte sunduğu yeni düşük güç modu özelliği telefonunuza ekstra üç saate kadar enerji katacak. Dahası, bekleme ve diğer güç tüketimi optimizasyonları ile iPhone bir saatten fazla ekstra pil ömrü sunacak. Bu özellik te uzun süredir Android’de mevcut.

Kaynaklar: CNN, Teknoloji Oku

Emre Kırtaş

Serinletici'ye teknik destek sağlayan ve öncelikli olarak teknoloji editörlüğü yapan Emre Kırtaş, Formula 1 başta olmak üzere Serinletici içeriğine daha birçok alanda da katkıda bulunuyor. Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitiren Emre aynı zamanda canlı anlatımlarının da en önemli isimlerinden.

You may also like...