Süleyman Demirel Yaşamını Yitirdi

Share

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, bugün saat 02.05’te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle 90 yaşında yaşamını yitirdi.

DSC_4497

Tam adı ‘Sami Süleyman Gündoğdu Demirel’ olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in hayatını kaybettiği Özel Ankara Güven Hastanesi yazılı açıklamada bulundu.

Özel Ankara Güven Hastanesi’nin yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“Sayın 9.Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel, 13 Mayıs 2015 tarihinde böbrek yetmezliği , kalp yetmezliği ve akut solunum yolları enfeksiyonu sebebiyle hastanemize yatırılmıştır.

Takip eden günlerde sağlık durumu giderek ağırlaşmış ve tedavileri devam etmekte iken, 16/06/2015 tarihinde solunum ve kalp fonksiyonlarında ileri derece kötüleşme olmuştur. Yapılan tüm girişimlere rağmen cevap alınamamış, 17/06/2015 saat 02.05 ‘de hayatını kaybetmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Türk Milletine baş sağlığı dileriz.”

Demirel’in, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbelerinde Başbakanlık’tan ayrıldığı için “şapkayı alıp gitmek”le eleştirilen, iktidara geliş süreçleri için “Altı kez gittim, yedi kez geldim” diyen, “Yollar yürümekle aşınmaz”, “Dün dündür, bugün de bugün”, “Benzin vardı da biz mi içtik”, ve 12 Eylül 1980 öncesinde Ülkücülerin karıştığı cinayetlere karşı “Bana sağcılar adam öldürüyor, dedirtemezsiniz” sözleri hafızalarda yer etti.

Isparta İslamköy’deki çocukluğuna gönderme yapan “Çoban Sülü”, siyaset öncesi dönemdeki işleri nedeniyle “Morrison Süleyman”, Türkiye merkez sağının “kalkınmacı siyaset” anlayışının sembolü ve mühendis kökenli bir politikacı olarak “barajlar kralı” olarak anılan ve 12 Eylül 1980 darbesini izleyen yasaklı dönemde “Bir bilen”, darbeden sonra yasaklara karşı demokrasi vaadiyle tekrar siyasete dönerken “Baba” lakapları takılan Demirel, Türkiye siyasetinin, en tartışılan, ancak en renkli simalarının başında geliyordu.

AW000504

31 yaşında Devlet Su İşleri Genel Müdürü, 40 yaşında Adalet Partisi Genel Başkanı, 41 yaşında Başbakan olan, çok partili dönemde en çok hükümeti kuran ve İsmet İnönü ile Tayyip Erdoğan’dan sonra en uzun süreyle Başbakanlık yapan Süleyman Demirel’in 27 Mayıs 2013’te hayata veda eden Nazmiye (Şener) Demirel evliğinden çocuğu bulunmuyordu.

27 Mayıs 1960’ta yapılan darbenin ardından Yassıada’da kurulan mahkemelerde Dışişleri ve Maliye bakanlarıyla birlikte idam edilen Başbakan ve Demokrat Parti Gelen Başkanı Adnan Menderes’in ardından 1990’lı yıllara kadar Adalet ve Doğru Yol partilerinin genel başkanı olarak Türkiye’de merkez sağın lideri olan Demirel, Turgut Özal’ın 17 Nisan 1993’teki ani ölümünün ardından, DYP-SHP koalisyonuyla kurulan 49. Hükümet’in Başbakanı iken adaylığını koydu ve parlamentoda Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı seçildi.

süleyman-demirel_2371

Demirel’in siyasi hayatında en büyük eleştirileri aldığı olaylardan biri, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın, 12 Mart 1971 darbesinin ardından, 27 Mayıs darbesi sonrası asılan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’a karşılık, TBMM’de “üç, üç” diye tempo tutan Adalet Parti’li milletvekillerinin oylarıyla idam edilmeleri oldu.

Süleyman Demirel, babası Hacı Yahya Demirel’in yeğeninin kızı Nazmiye (Şener) Demirel ile 1948’de evlendi. Demirel’in, 65 yıllık eşi Nazmiye Demirel uzun süren alzheimer dönemi için dile getirdiği “Bir gülüşü için neler vermezdim” sözleri de unutulmadı.eskitme

Demirel, Türkiye’de siyasete mizah duygusu, esprileri, çarpıcı hafızası ve tahammül duygusuyla da damga vurdu.

Kaynak: NTV, T24

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...