Trafik Öldürür, Teknoloji Hayat Kurtarır!

Share

Arjantin’de yaşanan trafik kazaları ülkenin başının belasıyken uzak doğulu teknoloji devi Samsung, Arjantin’deki nakliye tırlarında ufak birkaç rötuş yaparak yaşanan can ve mal kayıplarının önemli ölçüde önüne geçmeye çalışıyor.

safe

Yapılan araştırmalarda trafik kazalarının büyük ölçüde nedeni sürücülerin öndeki aracı sabırsızca sollamaya çalışmaları. Samsung’un Arjantin ayağı, tırların arkasına yerleştirdiği dört adet dev monitörle arkadaki sürücülere tüm yol görüşünü aktarıyor. Önüne yerleştirilen hem gece hem gündüz görüşlü kameralarla arkadaki sürücülere 7/24 hizmet veren tırların adı The Safety Truck, yani Türkçeleşmiş haliyle Güvenlik Tırı.

Samsung Arjantin’in bu projesi için bir de video hazırlanmış. İsterseniz devam etmeden önce Arjantin’de uygulanmaya başlayan Güvenlik Tırı projesinin internete sunulan tanıtım videosunu izleyelim.

Aynı girişimciliği Türkiye’de nakliye firmalarından beklemek, şoförlerini kanunların müsaade ettiği ölçüde zor şartlarda ve ucuz çalıştırdıklarını göz önünde bulundurursak, biraz hayal ürünü olacaktır ama son yıllarda Fatih Projesi kapsamında okullara montajlanan etkileşimli tahta ve öğrencilere dağıtılan tablet ihaleleriyle devlet eliyle en büyük yerli teknoloji haline getirilen Vestel’den beklemek bilmem yanlış bir şey olur mu…

Türkiye’nin isminin dünya çapında insan hayatına değer verilmeyen bir ülke olarak anılması beni gerçekten rahatsız ediyor. Belki görebildiğiniz kadarıyla Türkiye’nin böyle bir ülke olmadığını söyleyebilirsiniz. Ama bunu görmek için önümüzdeki günler bile yeterli olacaktır. İslam dünyası yavaş yavaş on bir ayın sultanı dediği ‘Ramazan’a hazırlanırken sonunda gelecek olan bayramın memleket için nasıl trafik kazalarının önünü açacağını bekleyip göreceğiz. Bunu söylemek çok acı belki ama can kaybı olmadan, yaralanan insanlar olmadan, zarar gören arabalar olmadan, kısacası trafik kazası olmadan geçip giden bir bayram hatırlamak gerçekten çok güç. Gelin görün ki trafiğe çok büyük yarar sağlayabilecek olan böyle bir projenin büyük firmalar için mali yükü şirketleri iflasa sürüklemez. Sadece bunu yaparak can kayıplarının önüne geçeriz diyebilmek çok zor ama Türkiye’nin trafikte verdiği can kayıplarının önüne geçmek için attığı kararlı bir adım olacaktır bu.

Devlet ne konuda teşvik edebilir bilemiyorum. Ama en azından “Gururla Yerli” diyen Vestel’in hep ben hep ben dememesi, Türkiye için böyle bir projeye önayak olması olmayacak bir şey değil diye düşünüyorum. Bunu ilerleyen zamanlarda tüm nakliye firmalarından beklemenin hayal olmadığı bir ülke dilemek hepimizin hakkı.

Mehmet Kılıç

İnternet kültüründen nasibini almış biri; Kılıç 2009'da başladığı Sword Scene'den bugüne Kılıç Marka'da çekirdek ekibiyle sosyal medya tabanlı kolektif projeler geliştiriyor. Yürütücüsü olduğu kendi projelerinin yanısıra çeşitli internet sitelerinde, bloglarda ve Twitter gibi ortamlarda içerik üretiyor.

You may also like...