Instagram, Kuzey Kore’de Yasaklandı

Share

Popüler fotoğraf paylaşım sitesi Instagram, Kuzey Kore’de engellendi.

Kuzey Kore diğer komünist ülkelere göre daha kapalı bir rejim görünümünde. Kapalı olmasının yanı sıra günlük yaşamın her alanında koyulan yasaklarla biliniyor. Ülkeyi zayıf göstereceği korkusuyla yoksul insanları, kötü bir iz bırakacak her türlü fotoğrafın da çekilmesi yasak.

Kuzey Kore’de İnternet de halka yasak. Belli kurum ve kişiler Kwangmyong adlı ülke içi intranet ağına erişebiliyor. Bu ağda devletin filtresinden geçen bazı yabancı bilimsel içerikler de var. Belli kentlerdeki üniversiteler, kamu ve endüstri kurumlarından erişiliyor.

Ülke dışıyla bağlantı kesinlikle kurulamıyor. Yurt dışından bu ağa girmek veya buradan İnternet’e bağlanmak imkansız. İnternet’e çok az sayıda en üst düzey yönetici ve bir IT ekibi bağlanabiliyor. Tüm bu kısıtlı imkanlar ile beraber popüler fotoğraf paylaşma ağı Instagram tamamen yasaklandı.

Devlet askeri alan, tren istasyonu, arka sokak, yoksulluk ve yoksul insanlar, inşaat gibi tamamlanmamış çalışmaların görüntülenmesinden nefret ediyor. Instagramın yasaklanmasının nedeni olarak belirtebiliriz. ”Zararlı içerik” olarak belirtilmiş durumda. Ancak şunu belirtmek gerekiyor ki söz konusu yasaklama sadece hücresel veri ile Instagram’a ulaşmak isteyen kullanıcılar için geçerli. Yani yerel internet servis sağlayıcıların dış bağlantıları henüz Instagram’ı yasaklamış değil. Kuzey Kore için Intagram’ın yasaklanmasının şaşırtıcı olduğunu söylemek doğru olmaz. Öyle ki basın mensuplarının fotoğraf çekmesinin bile yasak olduğu ülkede 6 kez girme şansı bulan fotoğrafçı Eric Lafforgue açıklamaları Kuzey Kore halkının adeta dört duvar arasında yardıma muhtaç bir hayat sürdüklerini gösteriyordu.

Kaynak: CNN

Selim Kamitoğlu

İç mimar Selim Kamitoğlu'nun tasarım anlayışı ve neyin nasıl görüneceğine dair doğal içgüdüleri onu işinde olduğu gibi hayatın diğer alanlarında da yalnız bırakmıyor. Yaşantısını İstanbul’da sürdüren Selim, Serinletici ile beraber aile şirketinde yönetici olarak çalışıyor.

You may also like...