Onur Yürüyüşü’ne Polis Engeli

Share

23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası kapsamında İstiklal Caddesi’nde bugün yapılacağı duyurulan ‘Onur Yürüşü’ne izin vermeyen polis, toplanan gruplara müdahale etti.

Yapılan duyuruyla saat 17:00’de İstiklal Caddesi’nde başlayacak olan LGBTİ yürüyüşü polis engeline takıldı.

Çevik kuvvet ve sivil polisler, grupları Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’ndan uzaklaştırdı.

Bir grup da İstiklal Caddesi’nde toplanarak Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Önce dağılın uyarısında bulunan polis, daha sonra gruba tazyikli su sıkarak müdahale etti.

Boyalı top mermisinin de kullanıldığı müdahale sonucu bazı göstericiler ara sokaklara dağılırken, bazı göstericiler ise işyerlerine sığındı.

TOMA’nın önünde duran bir gösterici de polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Valilik “Ramazan”ı gerekçe gösterdi

Öte yandan polis müdahalesinin ardından LGTBİ Onur Haftası resmi Twitter hesabından bir açıklama yaparak, İstanbul Valiliği’nin Ramazan’ı ‘gerekçe’ göstererek yürüyüşü engellemeye çalıştığını belirtti.

23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası Komitesi, Taksim’de bugün yapılacak Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, saat 18:00’de her yerde tencere tavayla saldırının protesto edilmesi için çağrı yapıldı.

Açıklama şu şekilde:

Taksim’de 17:00’de yapılacak olan 13. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü Valilik tarafından Ramazan ayı gerekçe gösterilerek öncesinde hiçbir bildirim yapılmadan ve ansızın yasaklanmıştır.

Polis on binlerce kişiye biber gazı, plastik mermi ve TOMA’lar ile saldırmaktadır.

Taksim’e ve İstiklal Caddesi’ne tüm giriş çıkışlar kapatılmıştır.

İstanbul Valisi Vasip Şahin’i Türkiye Cumhuriyeti anayasasına uygun davranmaya, saldırıyı derhal sonlandırmaya ve kamuoyu önünde açıklama yapmaya çağırıyoruz.

Tüm Onur Yürüyüşü katılımcılarını bulundukları pozisyonları korumaya ve yürüyüş planlandığı yerden başlayana Beyoğlu’nda kalmaya çağırıyoruz.

Taksim’e gelemeyen ve özgür bir dünyaya inanan tüm dostları saat 18:00’da bulundukları her yerde tencere ve tavaları ile ses çıkarmaya davet ediyoruz.

BURADAYIZ, ALIŞIN, GİTMİYORUZ!

Aşk kazanacak!

#GelYanıma

Kaynaklar: CNN, soL

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...