‘Dikkat Eksikliğine’ Dikkat!

Share

Randevulara gecikiyor, işleri yetiştiremiyor, not alsanız da unutuyor musunuz? Cevabınız evetse ve bunların yoğunluktan kaynaklandığını düşünüyorsanız bir daha düşünün. Tabii haklı olabilirsiniz ama bunun nedeni ‘yoğunluk’ değil, ‘dikkat eksikliği’ olabilir.

Dikkat işlevimizi kabaca 3 bölüme ayırabiliriz: Normal olan, dikkati bir şeye odaklamak, odaklandıktan sonra sürdürmek ve dikkati çelen başka bir durum olsa bile kaldığımız yerden tekrar devam edebilmemiz. Ancak dikkat eksikliği yaşayan kişiler bu 3 alanda ayrı ayrı ya da tümünde sorun yaşıyorlar.

Herhangi bir şeye odaklanamıyor, dikkatlerini sürdüremiyor veya dikkatleri kolayca çelinip kaldıkları yerden devam edemiyorlar. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bu sorunla ilgili çocukluktan itibaren tedavi alan kişiler, akademik ve sosyal açıdan daha başarılı oluyorlar.

Aşağıdaki sorunlar, dikkat eksikliğinin belirtisi olabilir:
• Randevularına hep geç kalırlar.
• Dağınıktırlar: Her günün sonunda, o gün yapılması gereken birçok şeyi yapamamış olmaktan yakınırlar.
• Masa başında çalışamazlar: Bu sorunu yaşayan kişiler ağır dikkat ve konsantrasyon gerektiren işlerden genelde kaçınırlar.
• Uzun vadeli planları yoktur: Uzun vadeli planları çoğu zaman olmaz. Üstelik günü kurtarmaya yönelik planlarının çoğunu da gerçekleştiremezler.
• Unutkandırlar: Olayları önemsemedikleri için değil, dağınık oldukları için çoğu zaman unuturlar. Söz verirler unuturlar, plan yaparlar unuturlar, faturaları unuturlar…
• Ani parlayıp ani sönerler: Çabuk parlar ama sonunda pişman olurlar. En son söylenecek lafı en önce söylerler.

Bazı belirtileri kendimizde hissettiğimizi itiraf ediyoruz ama paniğe gerek yok. Birçoğunu kendinizde uzun süredir hissediyorsanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Acıbadem Fulya Hastanesi / Psikiyatri Uzmanı Aylin Aksoy Çoban
Kaynak: elle.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...