Dünya 2.0 vs Dünya

Share

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, geçtiğimiz hafta Dünya’ya çok benzeyen Kepler-452b gezegenini keşfettiğini açıkladı.

“Dünya’nın büyük kuzeni” denen ve ismi, onu keşfeden Kepler teleskobundan gelen Kepler-452b gezegenine kısa sürede “Earth 2.0” (Dünya 2.0) adı verildi.

Peki Dünya ve Dünya 2.0 gerçekten birbirlerine benziyorlar mı?

Oxford Üniversitesi’nden Suzanne Aigrain’e göre evet.

Aigrain “Özelliklerine bakınca, Kepler-452b bugüne kadar karşılaştığım Dünya’ya en benzeyen gezegen” diyor.

pia19830-16-640x350

Uzay fizikçisi Martin Archer ise şunları söylüyor:

“Evet nihayet, Dünya’ya inanılmaz şekilde benzeyen bir gezegen bulduk. Bu gezegenin Dünya’dan yüzde 60 daha büyük olduğunu biliyoruz.”

Kepler-452b’nin de güneşi var mı?

Sayılır. Yörüngesinde döndüğü yıldızla arasındaki mesafe, Dünya’yla Güneş arasındaki mesafeye yakın.

Bu yıldız, Güneş’le aynı grupta.

Büyüklüğü ve parlaklığı hemen hemen aynı olsa da, Kepler-452b’nin yörüngesinde dolaştığı yıldız Güneş’ten 1,5 milyar yıl daha yaşlı.

Yörüngedeki yolculuk ne kadar sürüyor?

365 gün değil. Ama yakın: 385 gün. Yani dünyanın yörüngede dolanma süresinden yüzde beş daha fazla.

Yapısı Dünya’nınkiyle aynı mı?

Bilim insanları öyle olduğuna inanıyor. Ama bunun için daha fazla araştırma gerekiyor. Sonuçta yeni gezegen 1000 ışık yılı uzakta.

ea-kep

Gerçekten yüzeyinde kayalıklar varsa, yeni gezegende hâlâ aktif volkanlar da olabilir. Yeni gezegenin yerçekim gücünün Dünya’dakinden kabaca iki kat fazla olduğu düşünülüyor.

Yeni gezegende hayat var mı?

NASA, Kepler-452b’de yaşamın var olması için “ciddi oranda zaman ve elverişli ortam olduğuna” inanıyor.

Bir NASA uzmanı, “Bu yıldızdan gelen güneş ışınları Güneş’ten gelen ışınlara çok benziyor. Bu yüzden tıpkı Dünya’daki gibi, bu gezegendeki bitkiler de fotosentez yapabilir” diyor.

BBC

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...