Hiroşima’ya Atom Bombası Atılmasının Üzerinden 70 Yıl Geçti

Share

Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası atılmasının 70. yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi.

Atom bombasının ilk hedefi olan Hiroşima’da, tören bir tapınaktan çan çalınmasıyla başladı ve havaya güvercinler salındı.

Törene yaklaşık 100 ülkenin temsilcileri katılırken, saygı duruşunun ardından Hiroşima Ebedi Alev anıtına çiçekler bırakıldı.

Hiroşima Barış Parkı’nda Başbakan Şinzo Abe’nin katıldığı törende konuşan Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, tüm nükleer silahların imha edilmesi çağrısında bulundu. Matsui, İkinci Dünya Savaşı sonrası Japonya’nın yaptığı gibi tüm dünya ülkelerinin pasifizm politikası izlemesini önerdi.

Hiroşima Belediye Başkanı, başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere, tüm diğer dünya liderlerini de kente davet ederek, kurtulanlarla görüşme yapmalarını teklif etti.

“DÜNYA BARIŞI İÇİN NÜKLEER SİLAHLAR İMHA EDİLMELİ”

Başbakan Şinzo Abe, 40 bin kişinin katıldığı törende, atom bombasının binlerce insanı öldürmekle kalmadığını, geride kalan insanların da korkunç acılar çektiğini ifade ederek, “Hiroşima bugün dirildi, bir kültür ve refah kenti haline geldi. 70 yıl sonra dünya barışının gerekliliğini vurgulamak istiyorum” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da törene bir mesaj göndererek “Bir daha asla Hiroşimalar, Nagazakiler yaşanmasın” çağrısında bulundu.

Dünya barışının sağlanması için nükleer silahların bırakılması gerektiğini savunan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Eylül ayında yapacağı toplantıda, tüm nükleer silahların imha edilmesini öngören bir karar tasarısı sunacaklarını açıkladı.

BİNLERCE KİŞİ ÖLDÜ VE ÖLMEYE DEVAM EDİYOR

6 Ağustos 1945′te ”Enola Gay” isimli ABD bombardıman uçağı, ”Little Boy – Küçük Çocuk” adını verdikleri atom bombasını Hiroşima’ya atmış, 350 bin nüfuslu kentte sadece bombanın patladığı gün 70 binden fazla kişi ölmüş. Şehrin 600 metre üzerinde patlayan bomba, ilerleyen gün, hafta ve aylarda radyasyon zehirlenmesinden kaynaklanan korkunç yaralar nedeniyle 140 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

Hiroşima’dan 3 gün sonra Nagazaki’ye “Fat Man – Şişman Adam” ismi verilen atom bombası atılmış, can kaybı 1945 yılı sonuna kadar 70 bine çıkmıştı.

Hiroşima ve üç gün sonra Nagasaki kentlerine atılan atom bombaları, İkinci Dünya Savaşı’nı sona erdirmişti, ancak Japonya’da çok sayıda kişi günümüzde hâlâ radyasyonun sonuçlarından ötürü can vermeye devam ediyor.

Sözcü

You may also like...