ABD, Küba Büyükelçiliğini Açtı

Share

ABD ile Küba arasındaki diplomatik ilişkilerin iyileştirilmesi kapsamında ABD’nin Küba Büyükelçiliği’nde 54 yıl sonra ilk kez Amerikan bayrağı dalgalanmaya başladı. Bayrağı, Küba’nın başkenti Havana’da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin katıldığı törenle göndere çekildi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın ABD ile Küba arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde adımların atılacağını resmi olarak açıklamasının ardından iki ülkenin Washington ve Havana’daki büyükelçilikleri 20 Temmuz’da açılmıştı.

54 YIL SONRA BİR İLK

Havana’da ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin katılımı ile gerçekleştirilen açılış töreni çerçevesinde Küba’da 3 Ocak 1961’den sonra ilk kez Amerikan bayrağı dalgalanmış oldu.

ABD ile Küba’nın ilişkileri, Fidel Castro’nun 1959’daki devrimle iktidara gelmesinden kısa süre sonra bozuldu. Söz konusu gerginlik; ABD’nin Küba’ya 1960’tan bu yana ticaret ambargosu uygulamasına ve Washington ile Havana arasında diplomatik ilişkinin 1961’de kesilmesine neden oldu.

ABD ile Küba geçen yıl Aralık ayında ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlama kararı aldı. Küba’nın ABD’li iş adamı Alan Gross’u serbest bırakmasının ardından, ABD de Miami’de tutuklu bulunan ‘Küba Beşlisi’nin kalan üç üyesini affetti.

Hürriyet

You may also like...