Robot Türleri Evrim Geçirip Keni Kendilerini Geliştirecekler

Share

Robotlar git gide insanlık için daha da korkunç bir hal almaya başlıyor.

Cambridge Üniversitesi’nde geliştirilen yeni bir robot, evrim geçirip kendi kendini geliştirerek yeni türler ortaya çıkaracak.

İngiliz The Times gazetesinde yer alan haberde, Cambridge Üniversitesi tarafından geliştirilen bir robotun, kendi kendini yeniden icat ederek geliştirebildiği aktarılıyor.

‘ROBOT TÜRLERİ’ OLUŞUYOR VE GELİŞİYOR

Bu robotların bugüne kadar kendini en çok geliştirdiği konu ise, laboratuvar ortamındaki koşu bantlarında hız kazanması oldu. Bilim insanları bunun biyolojiyi robot teknolojisine taşıyan ilk adım olduğunu ve oldukça iyi bir sonuç verdiğini aktardı. Bu da ‘robot türleri’nin oluşması ve gelişmesi anlamına geliyor.

‘EVRİMİN ÖĞELERİ’ MÜHENDİSLİĞE AKTARILACAK

Cambridge Üniversitesi Makine Zekası Laboratuvarı uzmanlarından Fumiya Iida, “Hayvanlar taklit ediyor, kendi kendini onatıyor ve gelişiyor. Günümüzde bunu hiçbir robot yapamıyor. Biz biyolojiden esinlenen robotlara bakıyoruz ve ‘evrimin öğelerini’ mühendisliğe aktarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

KÜP DENEYİ

Plos One isimli online gazetede yayımlanan bir deneyin sonucu, bu çalışmalardaki başarı umudunu arttırıyor. Deneyde, bir yüzünü döndürme motoru bulunan bazı küplerin olduğu birbiriyle etkileşim halindeki 10 küp, ana bir robotun içine konup tüm küplerin hareketleri gözlemleniyor. Daha sonra hareketli olan robotlar durduruluyor ancak bu sefer de diğer küplerin ‘evrim geçirdiği’ kaydediliyor. Bu da genetik çalışmalardaki ‘bir gen mutasyona uğradığında diğer genler de değişime uğrar’ sonucunu kanıtlar nitelikte. Yapılan deneye dönecek olursak, bir kübün pozisyon değiştirmesi, diğer robotları da etkiledi ve bu süreç ana robotun yeni bir jenerasyon oluşturmasıyla sonuçlandı.

Birinci jenerasyonda, en hızlı robot saniyede 2.8 santimetre yer değiştirebiliyorken, onuncu jenerasyona gelindiğinde bu robotlar saniyede 6.7 santimetre hıza erişti. Dahası, deney başladığında bu araştırmacıların öngördükleri bir şey değildi.

Dr.Iida bu sonucun kendilerine ‘sürpriz’ olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Elde ettiğimiz veriler oldukça ilginç: garip yapılar ve tasarımlar. Kaotik hareketleri var ama bu işe yarıyor. Çünkü ana robot deneme-yanılma yöntemiyle değişikliğe karar veriyor ve sonuçta insanların tasarlayamadığı zor olan bir seçim yapıyor.

İLK OLARAK İNŞAAT SEKTÖRÜNE UYGULANACAK

Buradan yola çıkılarak, robotlar için makinalaştırılması zor olan görevlerin, robotların kendi kendine yapabileceği bir sistem geliştirilmesi öngörülüyor. Bu da robotların, kendi çözümlerini kendilerinin bulmasıyla gerçekleştirilecek. Dr.Iida, “İnşaat mühendislerinin ev inşaatı sürecini otomatikleştirmede zorlanıyor. Çünkü farklı zeminlere ev inşaa etmek zor bir süreç. Kendi kendini değişen durumlara adapte eden robotlar, belki de ilk olarak inşaat sektörüne uygulanabilir” şeklinde konuştu.

‘ROBOTLAR İNSANLARIN ‘AŞAĞILIK’ OLDUĞUNU FARKEDERSE…’

The Times gazetesinin teknoloji yazarı Tom Whipple yazısını şu sözlerle noktalıyor: “Her şey iyi ve güzel ancak ev inşaa edebilen robotlar sadece duvarların nerede en güzel olacağına mı karar verecek yoksa ‘insan efendileri’nin aşağılık olduklarını da farkedecekler mi?”

Dr.Iida ise bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Birçok kişi bu soruyu soruyor. Her teknolojik gelişmenin iyi ve kötü tarafları var. Yaklaşık 40-50 yıldır bu tehlikeden bahsediliyor. Ancak bana göre, böyle bir tehlike bizi durdurmamalı. En azından o günler gelene kadar, daha kaliteli evlerde robotların kıyametini bekliyor olacağız.”

Sözcü – Seda TÜRKOĞLU

You may also like...